AMSTERDAM - Emmanuel Adebayor staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer bij de nationale voetbalploeg van Togo. Een voorwaarde voor de aanvaller van Manchester City is dat het voetbal in het land veiliger wordt.

"Ik wil niet in situaties komen waarbij ik mezelf onnodig aan gevaren blootstel", refereert de spits in The Independent aan de aanslag op de spelersbus waarbij drie mensen om het leven kwamen. "Zo is het nu wel en dat accepteer ik niet."

"Er zijn veel organisatorische problemen en als we iets willen veranderen, wordt het negatief opgevat", gaat Adebayor verder. "Maar als deze issues opgelost worden, zal ik me zeker weer beschikbaar stellen voor Togo."

Aanslag

Adebayor besloot niet meer uit te komen voor het nationale voetbalelftal nadat de spelersbus van Togo in januari van dit jaar onder vuur was genomen door rebellen. Bij de aanslag raakten negen spelers gewond en vonden de buschauffeur, assistent-coach en perschef de dood. Het team was onderweg naar Angola voor de Afrika Cup.

Na de aanslag kwam er kritiek op Togo. Het voetbalelftal maakte de reis naar de instabiele Angolese provincie Cabina, waar de vrijheidsbeweging FLEC strijdt voor een onafhankelijk Cabina, met de bus in plaats van het vliegtuig.

Kwalificatiewedstrijden

Togo trok zich na de aanslag op advies van de regering terug uit het toernooi en werd aanvankelijk door de Afrikaanse voetbalbond CAF geschorst voor de komende twee edities.

Na bemiddeling van FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd deze uitsluiting ongedaan gemaakt waardoor Togo gewoon mee kon doen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup in 2012.

Zonder Adebayor wist de ploeg niet te winnen van Chad (2-2) en Malawi (1-1).