HEERENVEEN - Eindelijk kon Ola Toivonen deze zomer eens echt vakantie nemen. De Zweed had geen verplichtingen met PSV en de nationale ploeg en meldde zich na een paar weken luieren weer fris bij trainer Fred Rutten.

''Ik voel me goed in hoofd en lichaam'', aldus Toivonen, die zijn ploeg zaterdag met twee treffers langs sc Heerenveen leidde (1-3).

Hoe anders voelde Toivonen zich vorig jaar. Na een slopend seizoen met PSV volgde nog eens het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar in eigen land.

Aan vakantie kwam de blonde Zweed nauwelijks toe en dat brak hem in het daaropvolgende seizoen op.

Toivonen pendelde tussen basis, bank en tribune en haalde naar eigen zeggen niet zijn normale niveau.

Fris

''Dit jaar heb ik gelukkig wel een paar weken echt vakantie kunnen nemen, dat is goed voor het hoofd'', aldus Toivonen. ''Daarna heb ik een goede voorbereiding van zes weken gedraaid. Ik voel me nu fris.''

De Zweed kwam zaterdag in het Abe Lenstra-stadion voor rust nauwelijks in het spel voor, net als zijn ploeggenoten overigens.

Heerenveen domineerde, PSV liep vooral achteruit. ''We hadden het heel moeilijk, ook omdat we veel balverlies hadden. Na rust stonden we 'hoger' op het veld en speelden we wel goed.''

Open

De Zweed brak de wedstrijd kort na rust open. Toivonen veroverde de bal op het middenveld, stuurde rechtsback Stanislav Manolev diep en kopte de bal vervolgens zelf op aangeven van de Bulgaar achter de Friese doelman Kenny Steppe (0-1).

Heerenveen kwam enkele minuten later weer op gelijke hoogte door een kopbal van Milan Kopic, maar tien minuten voor tijd sloeg Toivonen opnieuw toe. Ditmaal met een prachtige knal van afstand (1-2).

Zondagsschot

Trainer Ron Jans van Heerenveen omschreef de treffer met een knipoog als ''een zondagsschot op zaterdagavond''. De doelpuntenmaker zelf hield het bij een droge beschrijving.

''Het was een uittrap van Andreas Isaksson, ik nam de bal goed aan en vervolgens kwam dat schot. Voor mij was het helemaal speciaal, omdat ik bij de 1-1 in de fout ging. Daarom was ik extra blij met die treffer.''