HEERENVEEN - Ola Toivonen heeft PSV zaterdag de gewenste competitiestart bezorgd. De Zweed leidde zijn ploeg met twee treffers langs sc Heerenveen: 1-3.

Milan Kopic maakte het doelpunt van Heerenveen, dat in grote delen van de wedstrijd het initiatief had maar daarvoor niet werd beloond. In blessuretijd tekende Orlando Engelaar voor het derde doelpunt van de Eindhovenaren.

De selectie van PSV kreeg deze zomer een kwaliteitsimpuls met het aantrekken van onder anderen Atiba Hutchinson, Jeremain Lens en Marcus Berg.

De afgekickte Jonathan Reis werd bovendien weer in genade aangenomen, waardoor Rutten over een sterke en brede selectie beschikt waarmee hij de titel na twee jaar terug zou moeten brengen naar Eindhoven. Vooral voorin heeft de oefenmeester van PSV keuzes te over.

Afellay

De debutanten Lens en Berg vormden in het Abe Lenstra-stadion samen met Balázs Dzsudzsák de aanvalslinie. Op papier beschikt PSV daarmee misschien wel over de beste voorhoede van Nederland.

De drie aanvallers werden tegen Heerenveen echter nauwelijks gevaarlijk. Ze kregen dan ook weinig bruikbare aanvallen vanaf het middenveld, waar de creativiteit van Ibrahim Afellay node werd gemist.

Afelley is pas enkele dagen in training en begon daardoor op de bank. Rutten moest na ruim zeventig minuten spelen toch een beroep doen op zijn international omdat PSV tot dat moment nauwelijks grip had op de wedstrijd. De Eindhovenaren begonnen nog wel aardig aan het lastige uitduel, maar moesten het initiatief al snel afstaan aan Heerenveen.

Nieuwe start

De Friezen hebben na een verloren jaar, met verscheidene trainerswisselingen, onder Ron Jans een nieuwe start gemaakt. Heerenveen oogde fris en had voor eigen publiek bij vlagen het overwicht.

De opkomende vleugelverdedigers Daryl Janmaat en Calvin Jong-A-Pin bezorgden PSV vooral voor rust veel problemen. Beiden doken een keer gevaarlijk op het in het strafschopgebied, maar de afwerking haperde.

Counter

Na rust kwam PSV wat beter in de wedstrijd. Uit een snelle counter, zeven minuten na rust, namen de bezoekers de leiding. Toivonen pikte de bal op, stuurde Stanislav Manolev diep aan de rechterkant en kopte de bal vervolgens zelf op aangeven van de Bulgaar achter doelman Kenny Steppe: 0-1.

PSV kon niet lang genieten van die voorsprong, want tien minuten later kopte Kopic uit een hoekschop de gelijkmaker binnen (1-1). Dankzij een prachtige knal van Toivonen en een treffer van Engelaar kreeg de jacht van PSV op de titel toch de gewenste start.