DOETINCHEM - De Graafschap heeft de eerste zege na de terugkeer in de eredivisie al na de eerste speelronde op zak. De Doetinchemmers versloegen medepromovendus Excelsior met 3-0. Rydell Poepon, Muslu Nalbantoglu en Steve de Ridder schoten hun ploeg naar de meer dan terechte zege.

In Doetinchem stonden twee ploegen tegenover elkaar die het afgelopen seizoen nog actief waren in de eerste divisie. De Graafschap werd kampioen, Excelsior rekende in de play-offs af met stadgenoot Sparta, dat daardoor degradeerde.

Hoewel beide trainers vooraf beweerden dat het treffen gewoon één van de 34 competitiewestrijden was, was er ook wel degelijk het besef aan beide kanten dat een goed resultaat meer dan welkom was. Bij winst zou namelijk direct een concurrent op achterstand worden gezet.

Enthousiasme

De thuisclub zette die gedachte het meest kracht bij. Excelsior, dat in Guyon Fernandez slechts één spits telde, moest vanaf de aftrap achteruit. De Graafschap zette vol enthousiasme veel druk en dat leverde al vroeg resultaat op. Rydell Poepon, overgekomen van Sparta, kopte bij de eerste paal geheel vrijstaand en via de onderkant van de lat raak.

Excelsior bleef angstig voetballen, hanteerde vooral en tevergeefs de lange bal op Fernandez, maar gek genoeg kwamen de Rotterdammers verdedigend niet meer echt in de problemen. Toen de ploeg vervolgens de schroom van zich afwierp, creëerde Excelsior zelfs kansen.

Ryan Koolwijk kreeg het hoofd niet voldoende tegen een vrije trap van Tim Vincken en Fernandez stuitte van afstand op Boy Waterman. De laatste maakte na een ongelukkige periode bij AZ en ADO Den Haag op huurbasis zijn debuut bij De Graafschap.

Stormloop

De tweede helft begon zoals de eerste, met een stormloop van De Graafschap op het Rotterdamse doel. De beste kans daarbij was voor Hugo Bargas, maar alleen voor Excelsior-debutant Cees Paauwe schoot de spits naast. Verder stichtte Geoffrey Hairemans met voorzetten vanaf de linkerkant veel gevaar.

Excelsior werd één keer gevaarlijk, maar Koolwijk en Vincken wisten een snelle tegenaanval niet te verzilveren. Die misser bleek fataal, want onmiddelijk daarna zorgde Nalbantoglu met een knappe actie en schot voor de beslissing. De Graafschap kreeg kans op meer, zag Bargas de lat raken. Uiteindelijk vergrootte invaller Steve de Ridder de feestvreugde, 3-0.