AUGSBURG - Bayern München-coach Louis van Gaal heeft zijn derde prijs in drie maanden tijd te pakken. Na de dubbel (en een verloren Champions League-finale) legde 'der Rekordmeister' afgelopen zaterdag beslag op de Duitse Supercup.

“Het is de minst belangrijke prijs,” verklaarde Van Gaal voorafgaand aan het duel, “maar het is een prijs en dus wil ik die winnen ook.”

Schalke kreeg in de uitverkochte Impuls Arena (30.662 toeschouwers) een paar kleine mogelijkheden, maar het overwicht en de grootste kansen waren voor Bayern.

Zo raakte Miroslav Klose kort na rust de paal en liet Manuel Neuer van Schalke zien waarom hij ook de keeper is van het nationale elftal.

Ruimte benutten

Nadat Van Gaal Bastian Schweinsteiger na een uur uit voorzorg wisselde, kropen 'Die Königsblauen' uit de loopgraven en kregen daarvoor de rekening gepresenteerd.

Bayern benutte de ruimte, spits Thomas Müller schoof een kwartier voor tijd na goed werk van zijn kompaan Klose de bal binnen (1-0) en Klose zelf zorgde vijf minuten later op aangeven van Ivica Olic voor de 2-0 eindstand.

WK-gangers

Bayern trad niet aan met het sterkste team in het nabij München gelegen Augsburg. Van Gaal (die zondag 59 jaar wordt) moest het doen zonder een klein deel van zijn WK-gangers dat een trainingsachterstand wegwerkte door een late terugkeer van hun vakantie.

Bayern is met een compleet elftal ‘laatkomers’ het hardst getroffen clubteam van het afgelopen WK, omdat Duitsland daags voor de finale speelde om het brons en Nederland een dag later de finale verloor van Spanje.

Acht Duitsers en drie Nederlanders (Mark van Bomnmel, Edson Braafheid en Arjen Robben) keerden daardoor pas zeventien dagen voor aanvang van de Bundesliga terug in München. Van Gaal heeft daardoor in de voorbereiding zelfs gebruik gemaakt van een hersteltrainer als speler in een oefenwedstrijd tegen Trentino.

Vicekampioen

Schalke 04 fungeerde overigens als tegenstander in de wedstrijd om de Supercup (normaal gesproken een duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar) omdat het vicekampioen werd. Bij Schalke 04 speelde ex-Real Madrid ster Raul mee onder rugnummer 7.

Precies een week daarvoor speelden Bayern en Schalke een oefenwedstrijd ook al tegen elkaar in het kader van de zogenaamde Ligatotal!Cup. Schalke won toen nog met 3-1 door twee goals van de Spaanse spits.

'Veel succes'

Op de dag van de wedstrijd om de Supercup stond er een foto in Bild waarop Robben nog lachend een briefje in zijn hand hield waarop in het Spaans stond geschreven: ‘Welkom Raul en veel succes, maar wij worden kampioen.’

Waarschijnlijk was de foto genomen voor de diagnose Professor Dokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, want het lachen is Robben daarna wel vergaan. Bayernarts Wohlfahrt constateerde namelijk een vijf centimeter groot gat in Robbens linkerbovenbeenspier.

Zie voor een uitgebreide reportage in München over Robbengate het nieuwe magazine van NUsport, dat vanaf 10 augustus verkrijgbaar is.