RIJSWIJK - De Engelse scheidsrechter Howard Webb heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op zijn optreden in de WK-finale tussen Nederland en Spanje (0-1). De leidsman gaf in het bikkelharde duel twaalf gele kaarten en een rode kaart (voor John Heitinga, die twee keer geel kreeg). 

''Dit waren de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan'', vertelde Webb. ''Ik ben fysiek en emotioneel helemaal op.''

Rit door de hel

De 39-jarige leidsman verbleef maandag in een onderkomen voor FIFA-officials, nabij Pretoria. Uit het zicht van de journalisten nam hij de tijd om uit te rusten.

''Gelukkig steunt de wereldvoetbalbond FIFA ons heel goed. Niet alleen naar aanleiding van de finale, maar vanwege ons optreden bij het hele WK'', zou Webb aan een vriend hebben verklaard.

Die zocht op zijn beurt contact met de Britse krant Daily Mail. De tabloid meldde dat Webb de WK-finale zou hebben beleefd als een rit door de hel.

Hoekschop

De Engelsman kreeg na afloop van de wedstrijd - vooral uit Nederland - veel kritiek op zijn optreden.

Hij zag niet dat Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot.

Oranje kreeg geen hoekschop, waarna in de daaropvolgende Spaanse aanval het enige doelpunt viel dat volgens Oranje wegens buitenspel had moeten zijn afgekeurd.

De maker van die treffer, Andres Iniesta, had eerder bestraft kunnen worden toen hij Mark van Bommel een tik gaf.

Karatetrap

De Engelsman floot niet alleen in het nadeel van Oranje. Hij had ook Nigel de Jong (die een tegenstander een karatetrap gaf), Van Bommel en Arjen Robben van het veld kunnen sturen.