AMSTERDAM - Naast Johan Cruijff heeft ook Sepp Blatter zich kritisch uitgelaten over het spel van Oranje in de WK-finale tegen Spanje. "De finale bracht niet wat ik had verwacht op het vlak van sportiviteit", oordeelde de voorzitter van de FIFA.

Scheidsrechter Howard Webb deelde in de finale een recordaantal van veertien gele kaarten uit. Twee daarvan waren voor John Heitinga, die daardoor in de verlenging met rood naar de kant moest.

Blatter wilde geen waardeoordeel vellen over het optreden van Webb. "Ik kan alleen maar zeggen dat de spelers het de scheidsrechter erg moeilijk maakten."

Op de vraag of Mark van Bommel en Nigel de Jong rood hadden verdiend, antwoordde hij cryptisch. "In het voetbal moeten we leren leven met de fouten van spelers en scheidsrechters. Ik denk niet dat perfectie in deze wereld bestaat."

Fairplay

Volgens Blatter verliezen sommige ploegen door de grote belangen nogal eens de waarden van het voetbal uit het oog. "Of je nu wint of verliest, spelers mogen nooit vergeten dat de basis van voetbal discipline en respect is", doceert de Zwitser.

"Er mag best worden gestreden, maar wel binnen de grenzen van fairplay."

Uitgefloten

De bewindsman ontkende dat hij werd uitgefloten bij het betreden van Soccer City in Johannesburg voor de eindstrijd.

''Het enige wat me opviel was dat er weinig vuvuzela's waren. Ik weet het niet. Ik ben hier overal ontvangen als vriend, als Afrikaan.''

Lees alles over het WK op onze special