JOHANNESBURG - Bondscoach Bert van Marwijk heeft maandagavond na de gewonnen wedstrijd tegen Slowakije (2-1) in een groepsgesprek duidelijk gemaakt dat niets de voorbereiding op de kwartfinale van het WK tegen Brazilië mag verstoren.

De keuzeheer van Oranje riep zijn spelers met spoed bijeen toen hij hoorde dat Robin van Persie zou hebben geroepen dat de bondscoach niet hem maar Wesley Sneijder had moeten wisselen.

Van Marwijk wilde niet zeggen of Van Persie inderdaad op een wissel van Sneijder heeft aangedrongen.

''Nogmaals, de inhoud van de gesprekken breng ik niet naar buiten. Het belangrijkste is dat er geen problemen meer zijn. Dat is het enige wat nu voor mij telt. Nee, ik ga ook niet zeggen of iemand zijn excuses heeft gemaakt. Ik geloof dat ik nu toch wel duidelijk ben geweest.''

Liplezen

Van Persie zelf ontkende vlak na de wedstrijd tegen Slowakije dat hij tegen de bondscoach zou hebben geroepen dat niet hij maar Sneijder naar de kant moest. ''Ik heb geen namen genoemd. Als mensen dat wel beweren, moeten ze beter liplezen'', reageerde hij. ''Ik was gewoon teleurgesteld dat ik werd gewisseld. Juist in het laatste kwartier van de wedstrijd krijgt een spits vaak meer kansen. Dan wil je er niet uit.''

Het is onduidelijk of de aanvaller van Arsenal tijdens het groepsgesprek wel door het stof is gegaan. Van alle basisspelers van het duel met Slowakije verscheen dinsdag alleen Maarten Stekelenburg op het trainingsveld. Van Marwijk oefende alleen met de wisselspelers. De andere internationals oefenden in de gymzaal van het spelershotel.

Eenheid

Van Persie en Sneijder ruzieden op het laatste EK in Oostenrijk en Zwitserland met elkaar over wie een vrije trap moest nemen. Dat gebeurde in de slotfase van de kwartfinale waarin Rusland uiteindelijk te sterk bleek. Dat was de laatste interland onder Marco van Basten.

Bondscoach Van Marwijk benadrukt al sinds zijn aantreden dat het Nederlands elftal als een eenheid moet opereren. ''Iedereen mag zijn mening hebben, maar ook grote ego's mogen niet botsen'', liet hij zich regelmatig ontvallen.

Lees al het nieuws over het WK op onze special