AMSTERDAM - Het Nederlands elftal stevent af op de eerste plaats in groep E. Oranje staat in Kaapstad na 45 minuten met 1-0 voor tegen het al uitgeschakelde Kameroen.

Bekijk de stand in de groep

Nederland lijkt zich dus te kunnen opmaken voor een achtste finaleduel met Slowakije, maandag in Durban. Oranje heeft immers aan een gelijkspel al genoeg voor de groepswinst.

Robin van Persie liet na 36 minuten zijn eerste treffer van het toernooi aantekenen. De aanvaller schoot na een prima assist van Rafael van der Vaart van dichtbij raak.

De voorsprong van Oranje was verdiend. Nederland liet vanaf het beginsignaal merken voor de drie punten te gaan, al was plaatsing voor de achtste finales reeds een feit.

Voetballend begon het naarmate de eerste helft steeds soepeler te lopen, wat na 19 minuten de eerste kans opleverde. Toen vond Van Persie echter nog doelman Souleymanou Hamidou op zijn weg.

Boulahrouz

Even later trof hij wel doel. Kort nadat Dirk Kuijt op aangeven van Khalid Boulahrouz, die op de rechtsbackpositie de op scherp staande Gregory van de Wiel verving, net voorlangs had geschoten.

Kameroen toont aan er nog wel wat van te willen maken, maar heeft moeite spits Samuel Eto'o te bereiken.

Japan - Denemarken

Naast Nederland lijkt Japan zich als tweede ploeg voor de laatste zestien te gaan plaatsen. In Rustenburg staan de Aziaten halverwege met 2-0 voor tegen Denemarken.

Namens de Japanners scoorden Keisuke Honda en Yasuhito Endo. Wint Japan, dan ontmoet het in de achtste finales Paraguay.

Lees alles over het WK op onze special