AMSTERDAM – Brazilië heeft de eerste overwinning  in Groep G van het WK binnen. De vijfvoudig wereldkampioen was in het Ellis Park Stadion in Johannesburg met 2-1 te sterk voor het verdedigend ingestelde Noord-Korea.

Na een teleustellende eerste helft, met een 0-0 stand als logisch gevolg, kwamen de ‘Goddelijke Kanaries’ met meer overtuigingskracht de kleedkamer uit.

De ploeg van bondscoach Dunga werd al snel gevaarlijk via een vrije trap van Michel Bastos, die in het verleden uitkwam voor Excelsior, en een afstandsschot van Robinho. Beide poeiers vlogen echter naast het doel van de Aziatische keeper Ri Myong Guk.

Maicon

Tien minuten na rust had de doelman geen enkel verweer toen rechtsback Maicon vanaf de rechterkant het strafschopsgebied binnendrong en de bal verrassend met buitenkant voet in de korte hoek ramde: 1-0.

Het doelpunt betekende een mentale dreun voor Noord-Korea, dat in tegenstelling tot in de eerste helft, zelden meer van de eigen helft af kwam.

Beslissing

De tweede Braziliaanse goal leek niet uit te kunnen blijven en ruim een kwartier voor tijd kwam de beslissing dan ook. Robinho vond met een splijtende pass Elano, die beheerst in de verre hoek afrondde.

Voor de Zuid-Amerikanen was dat het sein om de discipline iets te laten varen. Toch leek men de wedstrijd simpel uit te kunnen spelen, maar twee minuten voor tijd kwam Noord-Korea verrassend terug in de wedstrijd.

Terugkeer

Nadat sterspeler Jong Tae Se eerder de snelheid miste om zijn mogelijkheid af te ronden, was het linksback Ji Yun Nam die de zestien van Brazilie binnen dribbelde en de bal hard langs doelman Julio Cesar schoot.

Ondanks dat de Aziaten plots weer geloofden in een stunt, lukte het de ploeg van bondscoach Kim Jong Hun niet om de gelijkmaker te maken: 2-1.

Lees alles over het WK op onze special