AMSTERDAM – Japan en Kameroen hebben maandag in het Free State Stadium hun eerste wedstrijd gespeeld in groep E van het WK. De Japanner Keisuke Honda maakte in de 39ste minuut het enige doelpunt in een erbarmelijk duel.

Bekijk fotoserie

De groepsgenoten van het Nederlands elftal en Denemarken kenden een aftastende openingsfase.

Beide doelmannen maakten in de eerste helft allesbehalve een betrouwbare indruk. De Japanner Eiji Kawashima en zijn Afrikaanse collega Souleymanou Hamidou kenden een aantal onzekere momenten in hun doelgebied.

De grootste ster van het veld, aanvoerder Samuel Eto'o van Kameroen, wist voor rust zijn stempel nog niet te drukken. Keisuke Honda deed dat aan de andere kant wel. De aanvaller, die vorig seizoen nog uitkwam voor VVV, schoot acht minuten voor rust raak met links, nadat een voorzet vanaf de rechterflank voor zijn voeten was gevallen.

Eto'o

Na 48 minuten toonde Eto'o voor het eerst iets van zijn klasse. De aanvaller van Internazionale ontdeed zich bij de cornervlag handig van twee tegenstanders en bediende Eric Maxim Choupo-Moting op maat. De getalenteerde spits schatte de mogelijkheid niet op waarde en zag zijn schot over de linkerkruising vliegen.

Ook in de tweede helft konden Japan en Kameroen het publiek niet vermaken. De landen kenden een beroerde voorbereiding op het toernooi en hebben de juiste vorm duidelijk nog niet gevonden.

Paal

Het publiek leek het teleurstellende optreden al te hebben voorzien. In het stadion passen 40.000 mensen, maar er waren bijna 10.000 lege stoelen. De fans van beide ploegen veerden in de slotfase nog even op toen. De Japanse invaller Shinji Okazaki schoot de bal hard op de paal.

Stéphane M'Bia raakte namens Kameroen met een kiezelhard schot de lat. Zijn ploeggenoot Pierre Webó dacht in de laatste minuut de gelijkmaker te maken, maar Kawashima tikt de bal uit het doel.

Zaterdag neemt Japan het om 13.30 uur op tegen het Nederlands elftal.

Lees alles over het WK op onze special