DELFT - Bijna driekwart van de wedstrijden waarin Oranje met de 'grote vier' speelde werden winnend afgesloten. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau TNO vrijdag.

Met het viertal worden Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder bedoeld.

Inclusief de wedstrijd tegen Hongarije, 6-1 winst, hebben de vier elf keer samen in Oranje gespeeld. Acht wedstrijden werden gewonnen, twee keer werd het gelijk en slechts één keer werd verloren.

TNO vergeleek de gegevens van de spelers van Oranje op de interactieve website www.tno.nl/oranje. Van alle spelers die sinds 1905 ooit in het Nederlands elftal speelden, zijn op de site uitgebreide statistieken te vinden. Ook kunnen er connecties tussen spelers worden gemaakt.

Denemarken

De openingswedstrijd van het Nederlands elftal maandag op het WK tegen Denemarken zal niet met de 'grote vier' aanvangen. Arjen Robben is nog geblesseerd.

De overige drie hebben 21 keer samen in Oranje gespeeld. Veertien keer daarvan werd een wedstrijd winnend afgesloten. Vier keer werd het gelijk en drie keer werd er door de 'grote vier' zonder Robben verloren.

Lees alles over het WK op onze special