JOHANNESBURG - De training van het Nederlands elftal was woensdag bijna drie kwartier oud toen bondscoach Bert van Marwijk zich bijna wanhopig tot het massaal toegestroomde publiek wendde.

Met een driftig handgebaar maakte de keuzeheer van Oranje duidelijk dat de vele supporters nu toch wel voldoende op hun vuvuzela hadden geblazen.

Duizenden fans

De oproep van Van Marwijk miste het gewenste resultaat. Hij motiveerde de fans eigenlijk alleen maar om hun Afrikaanse toeter nog vaker te gebruiken. Met duizenden waren ze naar het sportcomplex van Wits University gekomen.

Het was voor het eerst dat de fans een training van het Nederlands elftal in Johannesburg mochten bijwonen. Waarschijnlijk ook voor het laatst.

Wat Van Marwijk ook probeerde, hij kon zich op het speelveld nauwelijks verstaanbaar maken. Vuvuzela's kun je nu eenmaal niet overstemmen.

Dat voorspelt weinig goeds voor het eerste optreden van Oranje op het wereldkampioenschap maandag tegen Denemarken. Bijna 95.000 toeschouwers hebben een kaartje voor het duel in stadion Soccer City in Johannesburg bemachtigd. Probeer daar maar eens te coachen.

Fel oranje

De KNVB verwacht dat minimaal 10.000 Nederlandse supporters de wedstrijden van Oranje komen bezoeken. De kans is groot dat de stadions in Johannesburg, Durban en Kaapstad tijdens de duels van het Nederlands elftal fel oranje kleuren. In Zuid-Afrika wonen namelijk meer dan 40.000 Nederlanders. Ze konden al voor 14 euro een WK-ticket kopen.

Zelfs de eerste openbare training van de selectie van bondscoach Van Marwijk trok al duizenden in het oranje uitgedoste supporters. Ze bliezen niet alleen hard op een vuvuzela. Ze zongen ook voor Wesley Sneijder, die zijn 26e verjaardag vierde. De spelers van het Nederlands elftal genoten van de massale steun. Ze merkten op de terugweg naar het hotel ook hoe zeer het toernooi leeft bij de lokale bevolking.

Toeters

De spelersbus van Oranje belandde in een optocht van meer dan 20.000 supporters van Zuid-Afrika. De in het groen en geel gestoken fans trokken gewapend met vuvuzela's naar het spelershotel van 'Bafana Bafana'. Ze bliezen vijf minuten bijna onafgebroken op hun Afrikaanse toeters. Zo wilden ze hun favorieten nogmaals succes wensen voor de openingswedstrijd van vrijdag tegen Mexico.

Gelukkig voor Van Marwijk traint Oranje woensdagavond zonder pers en supporters. Donderdag opent de voltallige selectie een Orange Cruijff Court in township Hillbrow. De voetballers doneerden zo'n 100.000 euro om het trapveldje mogelijk te maken.

De legendarische nummer veertien verricht voor meer dan honderd journalisten persoonlijk de opening. De arme inwoners van Hillbrow komen feestvieren. Ongetwijfeld met heel veel vuvuzela's.

Lees al het nieuws over het WK op onze special