BRUSSEL - De tijd dat grote voetbalclubs, zoals Real Madrid, Barcelona en Manchester United, ondanks torenhoge schulden exorbitante bedragen kunnen blijven uitgeven aan nieuwe sterspelers en salarissen is over een paar jaar voorbij.

De UEFA wil het de profclubs in Europa gaan verbieden om meerdere jaren achter elkaar geld uit te geven dat niet is binnengekomen.

Vanaf seizoen 2013-2014 kunnen de eerste straffen, oplopend van puntenaftrek tot uitsluiting van Europese competities, opgelegd worden.

Dat is de kern van de plannen van de UEFA omtrent 'financieel fairplay' die de Europese voetbalunie dinsdag presenteerde in het Europees Parlement.

Misstanden

De UEFA wil met de nieuwe financiële spelregels de oplopende schuldenlast en daarmee oneerlijke competitie in Europa aanpakken. Het Europees Parlement en de UEFA werken nauw samen om onder meer de financiële misstanden binnen de sport aan te pakken.

De dinsdag gepresenteerde plannen zijn een instrument om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Het verhogen van de inkomsten is een andere optie. In dat kader gaf de UEFA aan dat zij geen bezwaren ziet in het samenvoegen van competities, zoals een BeNeLiga of een competitie van Baltische staten.

Knelpunten

Europarlementariër Esther de Lange, woordvoerder sport van de CDA-delegatie, is blij met de stappen die gezet worden door de UEFA. Wel ziet ze knelpunten in de categorieën die van de UEFA niet meegeteld hoeven te worden in de uitgaven van de clubs.

Investeringen in infrastructuur, de jeugdopleiding en maatschappelijke activiteiten worden niet meegenomen aan de uitgavenkant.

''Een uitzondering voor investeringen in jeugd en maatschappelijke activiteiten vind ik prima, profclubs kunnen hierin een belangrijke rol spelen. De uitzondering voor infrastructurele uitgaven vind ik echter gevaarlijk.''

''Ontwikkelingen in en rond het stadion zouden hierbij een achterdeur kunnen bieden voor clubs om toch nog op te grote voet te leven. In Nederland zijn er al clubs mee in de problemen gekomen'', aldus De Lange.