ZEIST - Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt samen met de lokale overheden en de KNVB aan een strenger regime bij risicowedstrijden in het betaald voetbal. Daarbij wordt vooral gekeken naar scherpere regels voor fans van de bezoekende club.

KNVB-directeur Henk Kesler kon maandagavond nog niet zeggen of in de nabije toekomst supporters van de bezoekende club bij een vooraf aangemerkte risicowedstrijd helemaal niet meer welkom zijn. "We zitten nog in de overlegfase. Wel is het de bedoeling om de politie-inzet bij risicoduels te verlagen.

Een verkleining van het uitvak voor de bezoekende supporters behoort dan tot de mogelijkheden. Ook zou de tuchtcommissie bij wangedrag van de uitfans kunnen beslissen om voor een of meerdere jaren geen supporters van de bezoekende clubs meer toe te laten bij de betreffende wedstrijd."

Ajax en Feyenoord hebben onderling al zo'n afspraak gemaakt. Tot 2014 ontbreken de fans van de bezoekende club bij de onderlinge duels. Voor de bekerfinale in De Kuip maakte de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een uitzondering.

Gekrakeel

Hij wilde 10.000 toeschouwers uit Amsterdam toelaten bij de bekerfinale op 25 april in De Kuip. Dat leidde tot veel gekrakeel en commotie. Uiteindelijk besloot de KNVB de bekerfinale alsnog in twee duels te knippen, zonder fans van de bezoekende club.

Kesler: "Het is nog onduidelijk hoe we verder gaan met de bekerfinale. We zijn er in elk geval niet trots op hoe het allemaal is gelopen dit jaar. Dinsdag hebben we een evaluatie met de gemeente Rotterdam. Daarna nemen we intern een beslissing over de toekomstige afhandeling van de finale om de KNVB-beker."