TILBURG - De gemeenteraad van Tilburg heeft maandag ingestemd met het reddingsplan voor voetbalclub Willem II.

Het college van burgemeester en wethouders liet vrijdag weten de noodlijdende club te hulp te willen schieten door de huur voor het stadion met terugwerkende kracht te verlagen. Willem II verkeert in grote geldnood.

Laatste keer

Voor de raad, die zich met de rug tegen de muur voelt gezet, is het wel de laatste keer dat de gemeente de sportvereniging financieel steunt. Al een paar keer eerder moest de gemeente bijspringen. Toch wil Tilburg geen eeuw aan voetbalhistorie verloren laten gaan.

Met het kwijtschelden van een deel van de huur is 2,4 miljoen euro gemoeid. De totale schuld is echter twee keer zo groot.

Dat bedrag moet worden opgehoest door onder meer het bedrijfsleven en Willem II zelf. Inmiddels vinden in de stad allerlei acties plaats om geld in te zamelen.

De SP vindt het overigens ''schandalig dat de club moet gaan bedelen bij supporters en andere goedwillende Tilburgers''. Deze partij en de Tilburgse Volkspartij (TVP) waren de enige twee die tegen het voorstel stemden.

Voorwaarden

Volgens sportwethouder en loco-burgemeester Jan Hamming (PvdA) is de huursverlaging van jaarlijks 300.000 euro het laatste dat Tilburg voor de club kan doen.

De voetbalvereniging zelf moet voor 21 juni aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er een nieuw bestuur komen, Willem II dient te laten zien hoe de resterende schuld wordt opgelost en de salarissen van spelers behoren binnen de normen van de KNVB te blijven.

Bewindvoerder Paul Bottelier denkt aan de eisen te kunnen voldoen. Hij is niet van plan voetballers tegen torenhoge bedragen aan te nemen en de club ''heeft het geluk dat een aantal spelerscontracten afloopt''.

Dat hierdoor de club het met ''mindere spelers'' moet doen, neemt hij voor lief. Het voortbestaan van de club is zijn inziens belangrijker. Of de bewindvoerder terugkomt als voorzitter, hangt af van de samenstelling van het nieuwe bestuur. ''Ik sta er niet op voorhand afwijzend tegenover.''

Opgelucht

Behalve Bottelier is ook wethouder Hamming opgelucht. ''Het waren hele zware weken.'' Op de tribune konden enkele tientallen supporters al snel opgelucht ademhalen.

Al vanaf het begin van de vergadering was duidelijk welke kant het zou opgaan. Een enkeling luisterde buiten op een plein bij het stadhuis. Hier had de gemeente een groot scherm opgesteld.