SEEFELD - Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal heeft zondag de rugnummers van de 23 spelers van zijn WK-selectie vrijgegeven.

Dirk Kuijt draagt in Zuid-Afrika het shirt met nummer zeven. Rafael van der Vaart heeft zoals altijd nummer 23.

Beide spelers concurreren in de aanloop van de mondiale eindronde voor een basisplaats. Het zou heel goed kunnen dat de overige spelers met een rugnummer onder de twaalf het WK als basisspeler beginnen.

Basisplaats

Van Marwijk was zondag de eerste om toe te geven dat hij de rugnummers niet zo maar heeft uitgedeeld. ''Maar ik ga daar niets over zeggen'', zei de bondscoach.

''Iedereen moet maar de conclusie trekken die hij moet trekken. We hebben uiteraard rekening gehouden met wensen van de spelers. Maar we kunnen niet iedereen tevreden stellen.''

Het heeft er tijdens de voorbereiding op het WK veel van weg dat tien spelers nagenoeg zeker zijn van een basisplaats. Grote vraag is of Arjen Robben van bondscoach Van Marwijk op de rechterflank mag beginnen.

In dat geval groeien de kansen van Rafael van der Vaart op een basisplaats. De trainer van het Nederlands elftal kan Robben ook op de linkerflank posteren. Dirk Kuijt komt dan in aanmerking voor een basisplaats als rechtsbuiten.

Nummer 23

Van der Vaart benadrukt dat hij op eigen verzoek met rugnummer 23 speelt. ''Nee, dat heeft niets met Michael Jordan te maken'', doelt hij op het rugnummer van de voormalige topbasketballer.

''Co Adriaanse bracht me bij Ajax toen ik nummer 23 op mijn shirt had. Zo'n beetje alles wat ik toen deed, veranderde in goud. Later ben ik even met rugnummer tien gaan voetballen. Ik bakte er toen weinig van. Daarom heb ik bij Hamburger SV opnieuw voor het shirt met rugnummer 23 gekozen. Sindsdien heb ik nooit meer een andere rugnummer gehad.''

Rugnummers internationals op WK

1. Maarten Stekelenburg,
2. Gregory van der Wiel,
3. John Heitinga,
4. Joris Mathijsen,
5. Giovanni van Bronckhorst,
6. Mark van Bommel,
7. Dirk Kuijt,
8. Nigel de Jong,
9. Robin van Persie,
10. Wesley Sneijder,
11. Arjen Robben,
12. Khalid Boulahrouz,
13. André Ooijer,
14. Demy de Zeeuw,
15. Edson Braafheid,
16. Michel Vorm,
17. Eljero Elia,
18. Stijn Schaars,
19. Ryan Babel,
20. Ibrahim Afellay,
21. Klaas-Jan Huntelaar,
22. Sander Boschker,
23. Rafael van der Vaart.