ROME - Michel Platini heeft zaterdag in Turijn een herdenking van het Heizeldrama, nu 25 jaar geleden, bijgewoond. Als speler van Juventus was de huidige voorzitter van de UEFA van de partij in de finale van de Europa Cup 1 tegen Liverpool.

Bij rellen voor de wedstrijd in het stadion van Brussel vielen op de bewuste avond 39 doden.

Als spelmaker van Juve mocht Platini destijds de beker in ontvangst nemen. ''Maar ik herinner me die avond als de donkerste uit mijn loopbaan'', zei hij.

''Ik kan en wil niet vergeten wat er destijds is gebeurd. Als voorzitter van de UEFA zie ik het als mijn prioriteit nummer één er voor te zorgen dat een dergelijke tragedie niet weer voorkomt.''

Slachtoffers

Ook in Brussel werden de slachtoffers, vooral Italianen, herdacht. Bij een gedenkteken in de Belgische hoofdstad werden bloemen gelegd. Het Heizeldrama kostte niet alleen 39 mensen het leven. Honderden anderen raakten op 29 mei 1985 gewond.

Het verouderde Heizelstadion werd na de ramp verbouwd en kreeg als naam Koning Boudewijn Stadion.

Ook bij de bouw van andere nieuwe stadions stond veiligheid vanaf dat moment nog meer voorop en er werd werk gemaakt van de zogenoemde voetbalwet. De Engelse voetbalclubs mochten vijf jaar lang niet meedoen aan de Europese toernooien.

Herdenking

Het Italiaanse voetbalelftal staat op donderdag 3 juni stil bij de doden die 25 jaar geleden bij het drama in Brussel vielen.

De ploeg van bondscoach Marcello Lippi treft die dag in het Koning Boudewijn Stadion het Mexicaanse elftal. Voor aanvang is er een herdenking van het Heizeldrama.