MADRID – José Mourinho wordt de nieuwe trainer van Real Madrid. De Spaanse topclub heeft de Portugees vrijdagmiddag definitief aangetrokken als opvolger van Manuel Pellegrini.

Volgens de media heeft Internazionale, waar de oefenmeester afgelopen seizoen met ongekend veel succes werkzaam was, een afkoopsom van 8 miljoen euro gekregen.

Mourinho, die met zijn Italiaanse werkgever landskampioen werd, de beker veroverde en de Champions League won, wordt maandag officieel gepresenteerd in Madrid.

Overeenstemming

''Real en Inter hebben overeenstemming bereikt over José Mourninho. Hij wordt de nieuwe coach van Real Madrid. Het akkoord is bereikt na overleg in Milaan tussen Inter-voorzitter Massimo Moratti en Florentino Perez, de president van Real Madrid'', liet de 'Koninklijke' op de website weten.

De verklaring gaf geen verdere details. Wel was duidelijk dat Perez naar Italië was gevlogen om iets van de prijs voor Mourinho af te halen. Inter verlangde naar verluidt 16 miljoen 'alimentatie' voor de scheiding van zijn bejubelde oefenmeester. Die had in Milaan nog een verbintenis voor twee jaar.

Pellegrini

Real had zelf al overeenstemming bereikt met de Portugees en zette de deur woensdag wagenwijd open door Pellegrini te ontslaan. De Chileen was slechts één seizoen in dienst en pakte ondanks de miljoeneninvesteringen in onder anderen Cristiano Ronaldo en Kaká geen prijs.

Mourinho, die met Wesley Sneijder voor Inter slimmer inkocht, is de tiende trainer van Real in evenzovele jaren. Zijn staat van dienst is indrukwekkend.

Prijzen

In acht jaar tijd pakte hij zes landstitels in drie verschillende landen, telkens twee: Portugal (Porto), Engeland (Chelsea) en Italië (Internazionale). De erelijst telt verder nog twee zeges in de Champions League, een UEFA Cup en vijf nationale bekers.