HOOFDDORP - Frankrijk organiseert in 2016 het Europees Kampioenschap voetbal. Dat heeft de UEFA zojuist bekendgemaakt.

Het land van UEFA-president Michel Platini krijgt de voorkeur boven Turkije en Italië. KNVB-voorzitter Michael van Praag was een van de dertien bestuurders met stemrecht in Geneve.

Frankrijk troefde in de laatste stemronde Turkije af met een miniem verschil. Frankrijk kreeg zeven stemmen en Turkije zes. Italië was na de eerste stemronde al afgevallen met 23 stemmen tegen 43 voor Frankrijk en 38 voor Turkije.

Sarkozy

Nicolas Sarkozy was persoonlijk naar de Zwitserse plaats afgereisd. De Franse president drukte de delegatie van de UEFA voor de verkiezing nog even op het hart dat het EK naar zijn land moest komen.

In 2016 wordt het EK voor het eerst met 24 landen afgewerkt. In 2012, wanneer Oekraïne en Polen het toernooi organiseren, doen nog 16 landen mee.

Frankrijk organiseerde in 1998 nog het WK en fungeerde in 1984 al eens als gastheer van het EK.

Platini

Platini weersprak dat zijn Franse afkomst invloed had op de verkiezing. ''Ik ben vrienden met de Turken, mijn naam klinkt Italiaans en ik heb het grootste deel van mijn carrière in Frankrijk gespeeld'', verdedigde Platini zijn roots.

Frankrijk versloeg Turkije in de laatste stemronde maar net met zes tegen zeven. ''Dat bewijst dat de UEFA democratisch is. Als de voorzitter een alleenheerser zou zijn, was het 13-0 geworden.''

Toch klonk er enig enthousiasme door in de reactie van Platini: ''Het is een grote opluchting voor het Franse voetbal dat nodig de stadions moest verbouwen.''