NYON - Tussen alle voorbereidingen op de komende wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika door, beslist de UEFA vrijdag in Zwitserland ook nog even waar het Europees kampioenschap voetbal van 2016 wordt gehouden.

Drie gegadigden zijn nog in de race; Frankrijk, Italië en Turkije. In de wandelgangen wordt gezegd dat Frankrijk de meeste kans maakt.

Waarschijnlijk neemt de UEFA geen enkel risico, na de problemen rond het komende EK van 2012 in Polen en Oekraïne.

Nog steeds is onduidelijk of de twee landen in staat zijn het evenement straks tot een goed einde te brengen. Officieus schijnt het zo te zijn dat Duitsland en Hongarije achter de hand worden gehouden om ook speelsteden te leveren.

Turkije

Dat alles werkt niet direct in het voordeel van Turkije, volgens de kenners althans. Italië en Frankrijk hebben aanmerkelijk meer ervaring in het organiseren van de grote toernooien.

Daar komt bij dat de Europese titelstrijd over zes jaar voor de eerste keer met 24 landen wordt gespeeld. Tot nu toe zijn dat er steeds 16 geweest. Dat is een tweede argument om voor zekerheid te kiezen.

Volgens Theo Zwanziger, Duits lid van het uitvoerend comité van de UEFA, is dat alles echter nog geen uitgemaakte zaak.

''Turkije heeft zich al een paar keer eerder kandidaat gesteld. Met een goede presentatie. Dat nemen we zeker mee in onze afweging, al mag het niet van doorslaggevende betekenis zijn.''

Schamen

Frankrijk heeft, afgezien van eerdere bewezen capaciteiten, nog een voordeel. De voorzitter van de UEFA, Michel Platini, komt uit het land.

''Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar mijn eigen land'', zegt de oud-international in alle eerlijkheid. ''Ik zou me als Fransman moeten schamen als dat niet zo zou zijn.''