HOOFDDORP - Samuel Kuffour heeft zijn loopbaan als profvoetballer definitief beëindigd. De Ghanese verdediger besloot dinsdag op 33-jarige leeftijd zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Dat meldt de website Road to 2010.

Kuffour begon zijn carrière in Europa bij Bayern München, waar hij in 1994 zijn debuut maakte. Een jaar later werd hij nog verhuurd aan 1. FC Nürnberg, maar vervolgens groeide hij in München uit tot een vaste waarde.

Na elf jaar vertrok de Ghanees bij Bayern en begon een nieuw avontuur bij AS Roma. In zijn eerste seizoen kwam hij nog regelmatig in actie bij de Italiaanse club, maar daarna speelde hij geen enkele wedstrijd meer voor Roma.

Ajax

Desondanks haalde Ajax hem begin 2008 als opvolger van de gestopte Jaap Stam. Kuffour kon de verwachtingen echter niet waarmaken en kwam niet verder dan twee duels voor de Amsterdamse club.

Zijn laatste club was het Ghanese Asante Kotoko, waar hij het na enkele maanden weer voor gezien hield. "Mijn hoofd en lichaam zijn moe", verklaart de verdediger op de website. "Ik heb nu tijd voor andere dingen."

Ghana

Voor Ghana speelde Kuffour 59 interlands, waarin hij drie keer scoorde. Met zijn land veroverde hij in 1991 de titel op het WK voor spelers onder 17 jaar. Een jaar later grepen de Ghanezen het brons op de Olympische Spelen.