MEXICO-STAD - Andres Guardado acht Mexico niet kansloos op het WK. ''We kunnen de revelatie van het toernooi worden'', sprak de 23-jarige middenvelder hoopvol op de website van de wereldvoetbalbond FIFA.

De Mexicanen, die zich als doel hebben gesteld minimaal bij de laatste acht te komen, oefenen woensdag in Freiburg tegen het Nederlands elftal.

Op 11 juni speelt de ploeg van bondscoach Javier Aguirre de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap tegen gastland Zuid-Afrika.

Een grote eer, vindt Guardado: ''De hele wereld zal toekijken: een kans die elk land graag zou willen hebben.'' Na dat duel volgen in groep A nog wedstrijden tegen Frankrijk en Uruguay.

Moeizame start

Guardado, in het dagelijks leven speler van Deportivo La Coruna, kende met de Mexicanen een moeizame start van de kwalificatie. Zo verloor de ploeg van Honduras (3-1) en El Salvador (2-1). Toch werd Mexico tweede achter de Verenigde Staten in de CONCACAF-kwalificatiepoule (Noord- en Midden-Amerika).

Volgens Guardado is dit grotendeels te danken aan de komst van Aguirre, die halverwege de kwalificatie het stokje overnam van Sven-Goran Eriksson: ''Aguirre zette ons weer met beide voeten op de grond",' aldus de linkermiddenvelder.

Druk

De druk op het Mexicaanse elftal is immens. Guardado: ''Het hele land komt tot stilstand als het nationale elftal speelt. De steden lijken dan spooksteden, zo rustig is het op straat.''

Hoe groot de druk in eigen land ook is: Mexico wordt gezien als outsider op het komende WK. De laatste vier WK-eindrondes sneuvelden de Mexicanen steevast in de achtste finale.

In totaal plaatste Mexico zich 14 keer voor aan een mondiaal eindtoernooi. In 1970 en 1986 bereikte het land de kwartfinale. In beide gevallen was het toernooi in eigen land.