HOOFDDORP - Dirk Scheringa wilde de topspelers van zijn voetbalclub AZ verkopen om de ondergang van zijn DSB Bank te voorkomen.

De Nederlandsche Bank keurde het plan om een handvol spelers te verkopen voor 38,5 miljoen euro echter af, meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een briefwisseling tussen de bank en DNB.

Toezichthouder DNB vond het onwenselijk en achtte het 'niet prudent' dat het voortbestaan van de bank afhing van de verkoop van spelers. Scheringa kreeg in september te horen dat hij andere manieren moest zoeken om uit de problemen te komen.

Opvallend

Het plan is opvallend omdat Scheringa steeds volhield dat hij de selectie van AZ, dat een paar maanden daarvoor kampioen was geworden, intact wilde houden.

Marcel Brands, de technisch directeur van AZ, taxeerde de waarde van de selectie op 63,2 tot 129,8 miljoen euro.

Topschutter Mounir El Hamdaoui moest zestien miljoen opleveren. Voor aanvaller Moussa Dembélé werd gerekend op tien tot veertien miljoen.

Schaars

Oranje-international Stijn Schaars werd geschat op zeven miljoen en de Argentijnse keeper Sergio Romero zou zeven tot twaalf miljoen in het laatje moeten brengen.

De schattingen bleken aan de hoge kant, want linksback Sebastien Pocognoli werd verkocht voor 2,2 miljoen. Brands wilde hem voor tussen de 2,5 en zeven miljoen verkopen.