ZÜRICH - Met een wedstrijdje tegen een Zwitsers All Star-team in Zürich besloot de Nederlands-Belgische delegatie die het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 wil organiseren donderdag het eerste deel van een lange promotietoer over de wereld.

Vrijdag overhandigen onder anderen Johan Cruijff en Ruud Gullit aan FIFA-baas Joseph Blatter een bidbook voor de organisatie van één van beide eindronden.

Daarna resteert nog ruim een half jaar om de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA, die op 2 december hun keuze maken, gunstig te stemmen.

Ruud Gullit, president van het zogenoemde HollandBelgium Bid, kwam donderdag zelf niet meer in actie. Hij fungeerde als trainer en zag zijn ploeg met spelers als Bryan Roy, Pierre van Hooijdonk, Gilles de Bilde en Jean-Marie Pfaff ruim winnen (10-4).

Optimistisch

Gullit is optimistisch over een goede afloop van de campagne. ''We hebben het laatste jaar zoveel stappen voorwaarts gezet. We hebben de steun van de politiek gekregen."

"Heel veel bekende mensen uit de sportwereld hebben ook al geholpen. Het is toch prachtig dat Cruijff er vrijdag bij is als Blatter ons bidbook ontvangt.''

Nederland en België stellen zich met het overhandigen van het bidbook officieel kandidaat voor de organisatie van de eindronden van 2018 en 2022.

Blatter krijgt behalve Cruijff en Gullit ook Harry Been (secretaris-generaal KNVB), Michael van Praag (voorzitter KNVB) en de Belgen François de Keersmaecker en oud-topspeler Paul van Himst op bezoek.

In Europa

De verwachting is dat het WK over acht jaar weer in Europa wordt gehouden. Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zijn in dat geval de concurrenten van Nederland en België.

De Verenigde Staten en Australië hebben ook interesse in beide eindronden. Qatar, Japan en Zuid-Korea willen alleen het WK van 2022 houden.

Uiteindelijk beslissen de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA welke landen het WK in 2018 en 2022 mogen organiseren.

Om zo veel mogelijk van die kiezers te winnen, onderzocht Guus Hiddink onlangs samen met demissionair premier Jan Peter Balkenende of hij nog populair is in Zuid-Korea.

Beenhakker

''En ik ben met Gullit in Argentinië, Brazilië, Paraguay en Peru geweest'', zegt Harry Been, die eerder van EURO 2000 een succes maakte. ''We hebben Blatter, Platini en Beckenbauer ook al gesproken."

"Na de zomer gaan we met Beenhakker naar Trinidad en Tobago. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We gaan voor 2 december echt bij al die 24 mensen op bezoek.''

Nederland brengt tijdens de strijd om de stemmen veel oud-sporters in. ''Maar België kan weer heel goed lobbyen'', weet Been.

Veel van leren

''Daar kunnen wij weer veel van leren. Zo was laatst meneer Hayatou van de Afrikaanse bond te gast bij het Belgische koningshuis. Hij was helemaal onder de indruk en toen kwam toevallig ook nog even voorzitter Rogge van het IOC langs."

"Weet je waarom? Die meneer Hayatou wil graag in het IOC. Kijk, zo win je misschien stemmen. We zijn goed bezig, maar zijn er nog lang niet. Zo zou het mooi zijn als het Nederlandse koningshuis onze campagne ook gaat steunen.''