Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Doek gevallen voor BV Veendam

VEENDAM - Het doek is definitief gevallen voor BV Veendam. Het faillissement van de voetbalclub is woensdagochtend door de rechtbank uitgesproken. Bewindvoerder Wim Entzinger liet weten dat de club een bedrag van 350.000 euro tekortkomt op de begroting voor het komende seizoen.
Door ANP/NUsport

De bewindvoerder had twee weken geleden het faillissement ook al aangevraagd. Hij kwam daar een dag later op terug, omdat inmiddels verschillende geldinzamelingsacties waren opgezet.

De Leeuw

Ook de verkoop van clubtopscorer Michael de Leeuw moest bijdragen aan het vullen van het begrotingstekort. Vijf voetbalclubs toonden interesse, maar niemand ging over tot een officieel bod. Uiteindelijk is er te weinig geld opgehaald om de club te redden.

Het personeel en de spelers van BV Veendam zijn inmiddels ontslagen. Alle activiteiten van de organisatie worden zo snel mogelijk stilgelegd. De benefietwedstrijd tegen FC Emmen, die voor vrijdag stond gepland, gaat niet door. Entzinger is benoemd als curator.

KNVB

De KNVB bevestigt het faillisement:  "Vanmorgen heeft de KNVB kennisgenomen van het besluit van de rechter om het faillissement over BV Veendam uit te spreken. Reglementair betekent een definitief faillissement dat de licentie om betaald voetbal in Nederland te spelen, per direct vervalt."

"Het is voor de KNVB op dit moment nog niet duidelijk of een betrokken partij bezwaar tegen de beslissing van de rechtbank zal aantekenen. Partijen hebben hiervoor formeel acht werkdagen de tijd."

Vijfde bankroet

BV Veendam is de vijfde voetbalclub sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 die failliet gaat. Het doek viel in 1982 voor SC Amersfoort. FC Wageningen en VC Vlissingen verdwenen in 1992 van het toneel. Eerder dit jaar ging het 120 jaar oude HFC Haarlem bankroet.

FC Oss

Door het bankroet van Veendam mag FC Oss komend seizoen wellicht alsnog uitkomen in de Jupiler League. De Brabanders eindigde vorige maand als laatste en degradeerden naar de Topklasse.

De KNVB meldt hierover: "Het huidige competitieseizoen loopt officieel tot 30 juni aanstaande. In het geval BV Veendam - of eventueel een andere club - voor die tijd de licentie kwijtraakt, zal deze club aangemerkt worden als tweede degradant. Dit betekent dat FC Oss dan niet degradeert."

Aanbevolen artikelen