BRUSSEL - Mbark Boussoufa is voor de derde keer in zijn carrière uitgeroepen tot voetballer van het jaar in België. De Marokkaanse middenvelder van Anderlecht, die zijn opleiding genoot bij Ajax, viel die eer ook in 2006 en 2009 ten deel.

De 25-jarige Amsterdammer had met veertien doelpunten en twintig assists een fors aandeel in de landstitel van Anderlecht.

Boussoufa kreeg bij de verkiezing 608 punten, beduidend meer dan ploeggenoot Romelu Lukaku (345) en oud-Ajacied Thomas Vermaelen (120), die dit seizoen furore maakte bij Arsenal.

Lukaku

Bij de verkiezing mogen alle spelers uit de Belgische eerste klasse hun stem uitbrengen, net als de Belgen die in de buitenlandse competities op het hoogste niveau spelen.

Ariël Jacobs van Anderlecht werd verkozen tot trainer van het jaar, Lukaku kreeg de trofee voor topscorer van de eerste klasse.

Frankrijk

In Frankrijk werd Lisandro Lopez van Olympique Lyon uitgeroepen tot speler van het jaar. De 27-jarige spits kwam vorig jaar voor 24 miljoen euro over van FC Porto en maakte in zijn eerste jaar veertien treffers voor Lyon.

Jean Fernandez van het verrassende Auxerre mag zich coach van het jaar noemen.