ALMELO - Bas Dost, de trefzekere spits van Heracles Almelo, vertrekt naar sc Heerenveen. Dat maakte voorzitter Jan Smit van de Tukkers zondagmiddag bekend na de uitschakeling in de play-offs om Europees voetbal door Roda JC.

Dost maakte dit seizoen indruk met veertien doelpunten in de eredivisie.

''De clubs zijn er financieel uit",' aldus Smit. ''Speler en club nog niet, maar dat komt ongetwijfeld goed.''

Heracles heeft nog geen vervanger op het oog voor Dost die in Almelo nog een contract had tot het einde van volgend seizoen. De 20-jarige aanvaller speelde twee seizoenen voor de ploeg van scheidend trainer Gertjan Verbeek.

Bitter

Met Verbeek, die naar AZ gaat en wordt opgevolgd door Peter Bosz, en Dost vertrekken twee belangrijke krachten achter een succesvol seizoen met plaats zes in de competitie als resultaat.

Zondag volgde echter een bittere afsluiting. In Almelo was Roda met 2-1 te sterk waardoor de bekroning van Europees voetbal uitbleef.

Ajax

De overstap van Dost naar Heerenveen is opvallend. De Friezen werden dit seizoen slechts elfde. Eerder dit seizoen toonde ook Ajax belangstelling voor de spits.

Bij Heerenveen komt Dost trainer Ron Jans tegen die overkomt van FC Groningen dat zondag ook een mogelijk Europees avontuur misliep. FC Utrecht was over twee wedstrijden de sterkste.