KAAPSTAD - Daniël Rooseboom kan trucs met een bal die zelfs Ronaldinho hem niet zal nadoen. Hij is in Zuid-Afrika voor de Red Bull Street Style World Final. Het officieuze wereldkampioenschap freestyle-voetbal, dat moet uitwijzen wie de meest getructe voetballer op aarde is.

Of het vraaggesprek binnen in het hotel kan plaatsvinden, vraagt Daniël Rooseboom. Dan blijft hij fitter dan buiten in de Zuid-Afrikaanse zon. Het tekent de gedrevenheid van de Gorinchemmer.

De 29-jarige Rooseboom neemt het als Nederlandse afgevaardigde – hij won de kwalificaties in eigen land – op tegen concurrenten uit 59 landen. Edgar Davids moet als hoofd van de driekoppige jury de sporters beoordelen op creativiteit, balcontrole en stijl.

Systeembeheerder

De klasse van Rooseboom komt niet uit de lucht vallen. Natuurlijk, hij heeft talent voor het jongleren met de voetbal. Maar de voormalige IT-er traint er keihard voor. Zei zijn baan als systeembeheerder vaarwel, om zich professioneel op het freestylen te richten.

‘’In aanloop naar dit evenement trainde ik zes dagen per week, zes uur per dag’’, vertelt hij. ‘’Dit is echt topsport. Je moet hier ontzettend fit voor zijn. Kijk maar om je heen, je ziet allemaal slanke, afgetrainde jongens. Je jongleert met zowel je onder- als bovenlichaam, en gebruikt dus al je spieren.’’

Alles draait om de show die weggegeven wordt. In 'battles' van drie minuten vertonen de rasvoetballers hun kunsten. De toeschouwers moeten met de mond open van verbazing worden achtergelaten.

Circus


Dit is voetbal in misschien wel z’n puurste vorm van publiek vermaak. Al jonglerend met de bal worden door sommige deelnemers complete breakdance-acts opgevoerd. Niet voor niets heeft het freestyle-voetballen zijn oorsprong deels in het circus.

Rooseboom, die de helft van het jaar in Zweden woont, deed in 2008 voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap freestyle. In het Braziliaanse Sao Paulo werd hij toen in de kwartfinales door de latere winnaar Sean Garnier uitgeschakeld. De Fransman is in Kaapstad opnieuw een van de favorieten voor de eindzege.

De topspelers worden regelmatig gevraagd op te treden in voetbalstadions, tijdens de rust bij grote wedstrijden. ‘’Met mijn sponsor Monta trek ik de hele wereld rond'', verhaalt Rooseboom. ''Ik heb mijn kunsten mogen vertonen in het Stade de France, voor 80.000 mensen, en bij bekerfinales in onder andere Griekenland, Ierland en Oekraïne. De Arena en de Kuip heb ik ook al mogen doen. Daarnaast geeft ik clinics en treed op bij festivals en zelfs verjaardagen en bruiloften.’’

Nederlands elftal

De glimlach verraadt de liefde voor het showvoetbal. ‘’Toen ik als jongetje bij G.J.S. in Gorinchem voetbalde, was het mijn droom om het Nederlands elftal te halen. Het is me nu op mijn eigen manier toch gelukt mijn land te vertegenwoordigen. Daar ben ik erg trots op.’’

Het omslagpunt kwam toen de jonge Rooseboom het televisieprogramma Die 2: Nieuwe Koeien keek, van Harry Vermeegen en Henk Spaan.

‘’In het programma-onderdeel De trukendoos, kwam toen profvoetballer Peter Hoekstra voorbij. Ik vond het prachtig om te zien wat hij allemaal kon met een bal en ben het direct gaan nadoen. Daar haalde ik mijn inspiratie vandaan om te gaan freestylen.’’

Kanshebber

En nu staat hij in Kaapstad, als beste van zijn land. Wie weet wat er nog meer in het vat zit. Jurylid Edgar Davids heeft een hoge pet op van zijn landgenoot.

‘’Daniël is zeker een van de kanshebbers. Ik denk dat hij bij de beste tien van de zestig deelnemers hoort’’, zegt de voormalige Oranje-international.

Bekijk een video van de door Rooseboom gewonnen Nederlandse kwalificaties