AMSTERDAM – Scheidsrechter Roelof Luinge heeft onlangs te horen gekregen dat hij zijn fluitje aan de wilgen moet hangen. De arbiter mag van de KNVB niet doorgaan met het fluiten van wedstrijden op het hoogste niveau.

Het contract van Luinge wordt niet verlengd, maar veel mensen in de Nederlandse voetbalwereld begrijpen deze beslissing niet.

Feyenoord-trainer Mario Been noemt het een ‘schande’ dat Luinge niet meer mag fluiten. "Ik ben in elk geval blij dat hij de bekerfinale nog doet”, aldus Been tegenover de Telegraaf. “Geweldige vent. Ik had gehoopt dat-ie nog door had mogen gaan.”

Been prijst het handelen en de kwaliteiten van de beleidsman. “Hij wappert niet altijd meteen met een kaart, maar probeert het verbaal op te lossen. Los van het feit dat je niet aan zijn autoriteit moet komen. Maar dat hoort ook zo. Luinge is onverstoorbaar en daar hou ik wel van."

Verbeek

Ook Heracles-trainer Gert-Jan Verbeek snapt de beslissing van de KNVB niet.

"Ik vind dat hij nog steeds de kwaliteiten bezit om wedstrijden op het hoogste niveau in goede banen te leiden”, vertelt Verbeek. “Hij kan het ook nog allemaal belopen. Daar komt bij dat het algemene niveau van de scheidsrechters in Nederland niet zo hoog is."

"Sowieso is het niet van deze tijd om iemand alleen op z'n leeftijd te beoordelen. Kwaliteit moet het enige argument zijn."

Jol

"Ik vind dat fitheid en kwaliteit het uitgangspunt moeten zijn en Roelof zelf moet kunnen bepalen wanneer hij stopt”, zegt Ajax-trainer Martin Jol, die de opvattingen van Been en Verbeek ondersteunt.

“Hij is van mijn leeftijd, dus kan nog jaren door”, grapt Jol. “Maar serieus, hij is één van de beste arbiters van Nederland, dus ik had zijn contract graag een jaar zien worden verlengd.”

Rutten

“Ik vind het doodzonde dat Luinge moet stoppen”, aldus PSV-trainer Fred Rutten die de scheidsrechter liever nog een jaar had door zien gaan. “Hij is nog steeds één van de besten van het land en dan is leeftijd niet relevant.”

De Mos

Zaterdagavond was de eerste wedstrijd voor Sparta onder leiding van de nieuwe trainer Aad de Mos een feit. De oefenmeester liet zich meteen gelden in Het Kasteel, maar misschien iets te enthousiast. De Mos werd naar de tribune verwezen door uitgerekend de arbiter die moet gaan stoppen van de KNVB.

"Nee, Roelof moest doen wat hij moest doen volgens de reglementen", zegt De Mos. "Als ik het veld in loop, dan moet hij me verwijderen. Al zie ik Guardiola bij FC Barcelona af en toe wel honderd meter in het veld lopen en kan hij gewoon blijven. Luinge is gewoon een goede scheidsrechter. Van mij mag hij nog een jaar door."