AMSTERDAM - FC Twente is nog twee zeges verwijderd van de landstitel. Dinsdagavond wacht de lastige ontmoeting met AZ, de regerend kampioen.

De spelers van AZ weten wat hun collega’s van Twente momenteel doormaken. Cadeautjes zullen de Alkmaarders tegen de Tukkers niet uitdelen.

"We willen graag laten zien dat we vorig jaar niet voor niets kampioen zijn geworden", vertelt Stijn Schaars dinsdag in het Noordhollands Dagblad. Op voetbal komt het volgens Joey Didulica voor Twente nu niet alleen meer aan.

"Het gaat er nu om hoe het tussen de oren zit. Het is nu een mentale kwestie, aldus de sluitpost. ‘Eén slippertje, één tegendoelpunt of één nederlaag kan een ploeg zenuwachtig maken. Je hebt iedere wedstrijd maar één gedachte: je móet winnen, het maakt niet uit hoe. Het zal moeilijk worden voor Twente, want ze hebben nog een moeilijk programma."

Dembélé en Swerts

Het maakt Moussa Dembélé en Gill Swerts niet uit wie de titel pakt. "Ik gun het beide ploegen", zegt Dembélé, die bevriend is met Ajacied Demy de Zeeuw. "Ja, en Jan Vertonghen is ook een vriend van me. Maar ik gun het Twente ook, omdat ze al een paar jaar goed spelen."

Swerts heeft bekenden bij beide clubs die hij de titel gunt. "Bij Twente bijvoorbeeld Theo Janssen, Ronnie Stam, Alfred Schreuder en Kees van Wonderen. Bij Ajax Jantje Vertonghen, Toby Alderweireld en Demy de Zeeuw. Dus het maakt me niet uit. Eerlijk gezegd interesseert het me niet, we zijn meer met onszelf bezig dan met de titelstrijd tussen Twente en Ajax. Wie aan het eind bovenaan staat is de verdiende kampioen."

Scherp blijven

Didulica neigt naar Ajax. "Ajax was mijn eerste club in Europa en ik heb er een mooie tijd gehad, dus daar heb ik een band mee. Sjaak Swart heeft me al gebeld om te zeggen dat ik Twente niet mag laten scoren."

"Aan de andere kant zou het voor de eredivisie goed zijn als Twente kampioen wordt. Vorig jaar AZ, nu Twente: dan zien de topclubs dat ze echt scherp moeten blijven. En de subtoppers kunnen er moed uit putten. Zij kunnen zien wat er allemaal mogelijk is."