AMSTERDAM - Ajax heeft serieus overwogen om de bekerfinale tegen Feyenoord niet te spelen. Dat vertelt algemeen directeur Rik van den Boog maandag op de website van de Amsterdamse club.

De huidige nummer twee van de eredivisie kreeg door de KNVB 10.000 kaarten toegewezen voor de wedstrijd in De Kuip.

De club besloot zelf om 2.300 tickets terug te geven aan de bond omdat het de veilighed van de fans niet kon garanderen.

Als er 10.000 fans uit Amsterdam zouden meekomen moeten er negen treinen rijden. Nu komen de hoofdstedelijke supporters met slechts zeven treinen.

Geen garanties

"Het totale tijdspad voor supporters die met de eerste trein vanuit Amsterdam vertrekken tot en met de supporters die met de laatste trein na de wedstrijd weer in Amsterdam terugkeren, wordt hierdoor met ongeveer drie uur ingekort", stelt Van de Boog.

"Ik kan geen garanties geven, maar met de inzet van stewards en politie is de veiligheid voor de supporters in de zeven treinen nu beter geregeld. Niet alleen de heen- en terugreis, maar ook het verblijf in Rotterdam."

Terugreis

"Mochten we winnen, en daar hopen we natuurlijk op, dan zou het fijn zijn dit in Amsterdam te kunnen vieren. In dat geval kunnen we er nu ook voor zorgen dat die laatste trein tijdig terug is, zodat ook de supporters die daarin zitten er bij kunnen zijn."

Vanwege de moeilijkheden dacht Ajax aan terugtrekking. "We hebben op het punt gestaan tegen de KNVB te zeggen dat het ons niet lukt om binnen bepaalde kosten en risico’s onze fans te vervoeren, en met name zolang in Rotterdam te laten verblijven. Dus dat we dan helemaal niet zouden komen; de supporters niet en dan de spelers uit solidariteit ook niet."

Een feest

Van den Boog wil nu alleen maar uitkijken naar de wedstrijd zelf. "Ik heb me voorgenomen om het vanaf nu, als het over de bekerfinale gaat, alleen nog maar over voetbal te hebben."

"Het moet een feest worden. De komende weken zijn ontzettend belangrijk voor Ajax, daarom ligt de focus op wat er op het veld gebeurt en niet daarbuiten."