ALKMAAR - Trainer Dick Advocaat van AZ kan voor de thuiswedstrijd tegen koploper FC Twente geen beroep doen op David Mendes da Silva. De 27-jarige speler ontbreekt wegens een peesontsteking in zijn linkervoet.

Hij raakte zaterdag in de uitwedstrijd tegen NEC (0-0) geblesseerd. Advocaat hoopt dat Mendes da Silva zondag voor de uitwedstrijd tegen Willem II weer speelklaar is.

De Haagse coach stelt Gill Swerts tegen FC Twente als vervanger op. De Belg verving Mendes da Silva in Nijmegen ook al. Swerts krijgt de voorkeur boven Kew Jaliens.

''Gill heeft meer snelheid'', legde Advocaat op de website uit. ''Ik denk dat Jaliens zich vooral moet richten op een centrale positie, want daar heeft hij bij AZ zijn beste wedstrijden gespeeld.''

Martens

Maarten Martens is hersteld van zijn hamstringblessure. Waarschijnlijk moet Celso Ortiz zijn basisplaats weer afstaan aan de Belgische middenvelder.

Rasmus Elm heeft geen last van darmklachten meer. Hij zit tegen FC Twente vermoedelijk op de bank. Doelman Sergio Romero is nog niet klaar voor een rentree. ''Hij ligt er nog wat langer uit'', gaf Advocaat aan.

AZ is al elf wedstrijden ongeslagen in de eredivisie. ''Daarvan hebben we er acht gewonnen en drie gelijkgespeeld'', wist Advocaat maar al te goed. ''Dat is toch niet slecht? Het is eigenlijk heel goed. Voor Europees voetbal moeten we nog vier punten pakken in de resterende drie wedstrijden.''

Lof

Advocaat sprak aan de vooravond van de topper vol lof over FC Twente. ''Als je bovenaan staat, hangt het ook niet van één speler af. FC Twente heeft gewoon een goed elftal. Ze hebben ook een goede bank. Maar dat geldt eveneens voor Ajax en PSV. Het ligt dus ook aan de achtervolgers dat FC Twente eerste staat. Maar nogmaals, meer dan complimenten.''