RIJSWIJK - FC Twente kan dinsdag in Alkmaar de volgende belangrijke stap naar het eerste landskampioenschap zetten. Dit moet gebeuren tegen aftredend landskampioen AZ.

De Tukkers moeten nog hooguit twee keer winnen om zich kampioen van Nederland te mogen noemen. Eerder dit seizoen won Twente met 3-2 van de Alkmaarders.

Zaterdag versloeg Twente Heerenveen door doelpunten van Cheick Tioté en Luuk de Jong (2-0). AZ kwam zaterdag niet verder dan 0-0 tegen NEC.

Ajax

De ploeg van Steve McClaren voelt met vier punten voorsprong nog altijd de druk van Ajax. De ploeg van Martin Jol heeft 37 doelpunten meer gemaakt dan Twente (96 om 59).

Ajax moet winnen. Nadat de Amsterdammers zondag VVV met 7-0 terug naar Limburg stuurden, moet woensdag Willem II verslagen worden. Verliest Ajax in Tilburg, en wint Twente, dan zijn de Twentenaren voor Ajax niet meer te achterhalen.

Feyenoord

PSV is na het gelijke spel tegen Feyenoord (0-0) zo goed als zeker afgehaakt in de titelstrijd. Woensdag reist de Eindhovense ploeg af naar Heerenveen. De tweede plaats die recht geeft op voorronde Champions League, is met drie punten achterstand op Ajax nisschien nog wel haalbaar voor de Brabanders.

Nummer vier Feyenoord speelt woensdag in De Kuip de stadsderby tegen Sparta. De ploeg van Mario Been wil een ticket voor de Europa League veiligstellen. Bij winst op de stadgenoot is Feyenoord zeker van Europees voetbal. Sparta probeert de nacompetitie te ontlopen, maar staat vooralsnog aan de verkeerde kant van de streep.

RKC

Drie wedstrijden voor het einde lijkt de degradatie voor RKC een kwestie van tijd.De Waalwijkers hebben acht punten achterstand op nummer zeventien Willem II en kunnen zich geen verliespunten meer veroorloven. Dinsdag wacht RKC de moeilijke uitwedstrijd tegen nummer zes Heracles Almelo.

Vitesse speelt dinsdag thuis tegen NAC Breda. Voor Roda JC wacht woensdag een Limburgs onderonsje met VVV. Utrecht probeert zich na het verlies tegen ADO Den Haag (0-2) thuis te revancheren tegen FC Groningen. ADO ontvangt NEC in Den Haag.