ENSCHEDE - Koploper FC Twente moet het dinsdagavond in de belangrijke uitwedstrijd tegen AZ doen zonder middenvelder Theo Janssen.

De 28-jarige Arnhemmer moet een MRI-scan ondergaan om de exacte schade aan zijn hamstrings vast te stellen. Hij viel zaterdag in de veertigste minuut geblesseerd uit in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0).

Janssen trainde maandag niet mee met de groep. ''Hopelijk is hij in de laatste wedstrijden van dit seizoen inzetbaar'', liet trainer Steve McClaren een tikje raadselachtig weten op de website van de Tukkers.

Cheick Tioté vervangt Janssen tegen AZ waarschijnlijk opnieuw. De Ivoriaan viel tegen Heerenveen goed in en bracht ook de openingstreffer in de zeventigste minuut op zijn naam. Verdediger Nicky Kuiper (knieblessure), Nashat Akram en Vagif Javadov behoren in Alkmaar niet tot de wedstrijdselectie van FC Twente.

Euforie

McClaren probeerde maandag de toenemende euforie rond de kampioenskansen van zijn ploeg nog maar eens te temperen. ''We werken nu niet anders dan anders naar deze wedstrijd tegen AZ toe'', liet de Brit weten.

''We moeten gefocust blijven op onze job. De houding en de energie moeten goed zijn, de spelers moeten elkaar helpen. Deze gedachten hebben we al het hele seizoen en die zullen bij dit duel niet anders zijn.''

McClaren benadrukte dat in deze fase van de competitie de gehele selectie van grote waarde is.

''De helden van het begin van het seizoen hoeven niet altijd de helden van de laatste wedstrijden te zijn. Als invallers maakten Luuk de Jong en Cheick Tioté zaterdag tegen Heerenveen de goals. Een teken dat de hele selectie een bijdrage levert aan de wedstrijden.''

Vorm

McClaren: ''Het maakt nu niet meer uit tegen wie we spelen. Het zijn alleen nog maar grote wedstrijden. AZ heeft sterke spelers en is in goede vorm. We moeten goed georganiseerd spelen, defensief sterk staan en onze momenten pakken. De ervaring die we dit seizoen in Europa hebben opgedaan, moeten we meenemen in deze doordeweekse wedstrijd.''