EINDHOVEN - In de 'soap' over de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax op 25 april in De Kuip heeft ook KNVB-preses Michael van Praag zondag van zich laten horen.

''Ik vind het heel jammer dat de bekerfinale is verworden tot een soort slagveld. Dat zeg ik als bondsvoorzitter en als voetballiefhebber'', liet de voormalige preses van Ajax weten in de microfoon van Radio Rijnmond.

De inzet van politie en mobiele eenheid is groot bij de voetbalklassieker. Van Praag vindt het ''doodzonde'' dat door alle veiligheidsmaatregelen en de daaruit voortvloeiende beleidsbeslissingen De Kuip tijdens de finale waarschijnlijk nog niet voor de helft gevuld zal zijn.

Dat komt de KNVB-campagne om het WK in 2018 of 2022 naar Nederland te halen, zeker niet ten goede, aldus de KNVB-topman.

Containers

''En wat te denken van al die containers rondom het stadion?'', doelde Van Praag op de vertrouwde aanpak van de politie om de rivaliserende fans zoveel mogelijk van elkaar te scheiden.

''Als die beelden de wereld overgaan, maakt Nederland zeker geen goede beurt bij het bestuur van de FIFA kan ik je vertellen.''

Van Praag bevestigde dat de KNVB in de afgelopen weken van grondige discussies met Feyenoord, Ajax en de Rotterdamse en Amsterdamse autoriteiten ''best bereid'' is geweest om van het bekerreglement af te wijken en de finale dit jaar over twee duels te laten spelen.

Fans

''Zonder fans van de bezoekende club in Rotterdam en Amsterdam'', betoogde hij op Radio Rijnmond. ''Dat hadden we makkelijk kunnen doen als beide clubs akkoord waren gegaan. Maar Feyenoord heeft dat volgens mij onbespreekbaar verklaard.''

Van Praag: ''Dat neemt niet weg dat wij nu bij de KNVB echt overwegen om de bekerfinale voortaan altijd uit en thuis vast te stellen, zonder fans van de bezoekende ploeg.'' We zullen samen met de clubs naar een oplossing moeten zoeken voor de huidige problematiek en de reglementen moeten aanpassen. Want zoals het nu allemaal is gegaan, betreur ik ten zeerste.''