AMSTERDAM - Ajax belandde zondagmiddag dankzij een ruime zege op VVV-Venlo (7-0) op de drempel van het voorportaal van de Champions League.

De Amsterdammers hadden in de winterstop direct getekend voor een tweede eindklassering met bijbehorend ticket voor de voorronde van het lucratieve toernooi voor Europese clubteams. Nu hopen ze stiekem dat FC Twente nog enkele misstappen maakt.

De koploper uit Enschede verdedigt in de laatste duels met AZ, Feyenoord en NAC een voorsprong van vier punten op Ajax, dat op zijn beurt drie punten meer en een veel beter doelsaldo dan nummer drie PSV heeft.

De Amsterdammers besluiten het seizoen met optredens tegen Willem II, Heracles, NEC en een bekerfinale tegen Feyenoord.

Suarez

Luis Suarez maakte tegen VVV-Venlo op geheel eigen wijze een einde aan de verhalen dat hij uit vorm zou zijn. De spits, die drie duels op rij niet scoorde, had met drie doelpunten een groot aandeel in de ruime zege.

De topscorer van de eredivisie bracht zijn totaal op 32 competitietreffers. Met dank aan de aanvoerder is Ajax nog maar vier doelpunten verwijderd van de honderdste treffer dit seizoen in de eredivisie.

De Amsterdamse club overschreed in het seizoen 1997/1998 voor het laatst de grens van honderd doelpunten.

Degradatie

VVV-Venlo moet na negen duels zonder zege vrezen voor degradatie naar de eerste divisie. De Limburgers zijn zonder de in de winterstop verkochte sterspeler Keisuke Honda inmiddels afgezakt naar de veertiende plaats op de ranglijst.

Het verschil met nummer zestien Sparta bedraagt nog slechts drie punten.

Slotfase

De manier hoe de Limburgers zich in de Arena presenteerden, doet het ergste vrezen voor de slotfase van het seizoen. VVV-Venlo verdedigde zo slordig dat het binnen twaalf minuten drie treffers incasseerde.

Luis Suarez (5e, 9e minuut) en Marko Pantelic (12e minuut) lieten doelman Ruud Boffin kansloos. Ajax schakelde even over naar een lager tempo maar sloeg in de slotfase van de eerste helft via Urby Emanuelson (38e minuut) en Suarez (42e minuut) opnieuw toe (5-0).

Pantelic

Pantelic, de spits die na het seizoen mogelijk vertrekt bij Ajax, maakte in de 75e en 80e minuut zijn tweede en derde treffer van de wedstrijd.

Scheidsrechter Danny Makkelie, die eerder dit seizoen het bekerduel tussen WHC - Ajax (1-14) leidde, bevrijdde VVV-Venlo even later met het laatste fluitsignaal.