ROTTERDAM - Trainer Aad de Mos heeft zijn debuut als trainer van Sparta gemaakt met een gelijkspel tegen subtopper Heracles Almelo. Het boeiende duel eindigde zaterdagavond op het Kasteel in 1-1.

Het werd een opmerkelijk debuut, want scheidsrechter Roelof Luinge stuurde de flamboyante trainer een kwartier voor tijd naar de tribune wegens kritiek op zijn leiding.

De Mos volgde Frans Adelaar op, die kon vertrekken na de nederlaag vorige week bij Heerenveen (1-4). Hij heeft als opdracht Sparta voor de nacompetitie te behoeden. Dat wordt nog een zware klus met duels tegen Feyenoord (uit), FC Utrecht (thuis) en FC Groningen (uit) op het programma.

Conclusies getrokken

De Mos had aan een midweeks trainingskamp in Oisterwijk genoeg om al conclusies te trekken en startte tegen Heracles met een elftal dat op vier plaatsen was gewijzigd in vergelijking met het duel tegen Heerenveen.

Routinier Ruud Knol stond centraal achterin, Rydell Poepon weer in de spits en Milano Koenders, terug van een schorsing, rechtsachter. De grootste verrassing was echter het debuut van de 20-jarige David Abdul als linksbuiten.

Keihard werken

De Mos kan in het zwalkende Sparta niet in een week naar zijn hand zetten, maar hij slaagde er tegen Heracles wel in om een ploeg het veld in te sturen die weer enigszins in zichzelf geloofde en keihard voor de punten wilde werken.

De Tukkers hadden moeite met de strijdlust van de thuisploeg en kwamen voor rust maar niet op gang. Bovendien had de verdediging het lastig als de snelle en onberekenbare Eouard Duplan weer eens aan een solo begon. De Fransman was tot twee keer toe dicht bij een treffer.

Everton

Toch had Heracles de grootste kans om met een voorsprong de rust in te gaan. In de 45e minuut haalde Knol zijn tegenstander Darl Douglas onderuit in het strafschopgebied. Arbiter Roelof Luinge was onverbiddelijk, maar Everton faalde vanaf elf meter.

In de tweede helft liep Sparta al in de tweede minuut schade op door een doelpunt van Bas Dost. Nauwelijks vier minuten later was het weer 1-1 door Duplan. Heracles, met toch veel meer kwaliteit in de ploeg, stelde daarna vooral aanvallend teleur.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek mocht nog blij zijn met een punt, want Sparta kreeg nog voldoende kansen om het debuut van De Mos met een zege op te luisteren.