NIJMEGEN - NEC en AZ kwamen zaterdagavond in hun onderlinge confrontatie nauwelijks tot uitgespeelde kansen en dus moeten beide ploegen het doen met een punt voor de moeite: 0-0.

De Nijmegenaren waren daar nog het meest tevreden mee, want om de nacompetitie te ontlopen is ieder punt welkom. AZ blijft vast op de vijfde plaats staan.

Meest opvallende aan de wedstrijd in Nijmegen was de afwezigheid van de Poolse NEC'er Arek Radomski. De routinier had Vloet zaterdagmiddag verteld te zeer aangedaan te zijn door de tragische dood van de president van zijn land, Lech Kaczynski, om te kunnen voetballen.

Daarom maakte noodgedwongen de Duitser Bastian Weiser zijn debuut in de basis. De jongeling bleef na een onopvallend optreden na rust achter in de kleedkamer, hij werd vervangen door Fejzullahu.

Meer tot leven

Na een gezapige eerste helft kwam de wedstrijd na rust wat meer tot leven. Dat was vooral te danken aan NEC, dat met Fejzullahu als extra aanvaller opportunistischer ging spelen. De Nijmegenaren zijn nog niet zeker van lijfsbehoud en trainer Wiljan Vloet besefte dat tegen het tegenvallende AZ wat te halen viel.

De thuisclub zocht verwoed de aanval, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde de Nijmeegse dadendrang niet. Vlak voor tijd kreeg John Goossens nog wel een grote kans, maar zijn inzet werd gekeerd door Joey Didulica.

Scoren

NEC heeft toch al een probleem met scoren, want het elftal van Vloet maakte in de voorgaande zeven wedstrijden slechts twee doelpunten. Vlak voor rust leek Jeffrey Sarpong ineens oog in oog met AZ-keeper Didulica te verschijnen.

Niklas Moisander maaide echter met een knappe sliding de bal voor de voeten van de doorgebroken NEC'er weg. Goossens probeerde het twee keer van afstand, maar zijn schoten vlogen over het doel van Didulica.

Europees ticket

AZ haalde bij lange na niet het niveau van de laatste weken, waarin de onttroonde landskampioen een voorschot nam op een Europees ticket. De Alkmaarders misten de creatieve ingevingen van Maarten Martens, die vanwege hamstringklachten was achtergebleven in Alkmaar en in Nijmegen werd vervangen door Celso Ortiz.

Mounir El Hamdaoui kreeg kort na rust een aardige mogelijkheid, maar schoot de bal wild over. In blessuretijd kon AZ nog zomaar de winst pakken, maar een riante mogelijkheid was niet aan invaller Graziano Pellè besteed.