ENSCHEDE - FC Twente heeft weer een belangrijke stap richting het kampioenschap gezet. Het elftal van coach Steve McClaren won thuis van sc Heerenveen met 2-0. Nog twee overwinningen zijn nodig uit de resterende drie duels om het seizoen 2009-2010 voor Enschede en omstreken historisch te maken.

De koploper had in de eigen Veste geen al te overtuigende eerste helft. Wel een overwicht, relatief weinig kansen. Bovendien kon Heerenveen er bij vlagen aardig op los counteren, zonder ook echt dreigend te worden.

Het eerste doelgevaar kwam van de Friezen, stevig gehandicapt en vooral met een geïmproviseerde defensie. Hernan Losada kopte in, maar Sander Boschker redde in het Twentse doel.

Verder had vooral de thuisclub in de eigen Veste de bal. Na een kwartier was Blaise N'Kufo in de buurt van de openingstreffer. De Zwitser schoot over in de rebound, nadat Henk Timmer een schot van Bryan Ruiz had weggewerkt. Even later stuitte Kenneth Perez op de geroutineerde doelman van Heerenveen.

Normale samenstelling

Bij Heerenveen was eigenlijk alleen de aanval in normale samenstelling. Door het ontbreken van onder anderen Michael Dingsdag en Kristian Bak-Nielsen moest trainer Jan Everse veel schuiven met zijn pionnen. Victor Elm en Philip Haglund vormden nu het centrale verdedigingsduo.

Bij FC Twente was Miroslav Stoch terug als basisspeler. Vorige week tegen VVV-Venlo had de rappe vleugelspits al zijn rentree gemaakt. Tegenslag voor FC Twente daarentegen was dat Theo Janssen de eerste helft niet uitspeelde. In de 40e minuut verliet hij met een hamstringblessure het veld.

Riante mogelijkheden

In de tweede helft, zonder de geblesseerd uitgevallen scheidsrechter Jan Wegereef, werd Heerenveen beter. De vrijuit spelende Friezen kregen ook riante mogelijkheden. Zo ontsnapte FC Twente in de 58e minuut, toen een schot van Roy Beerens via de onderkant van de lat terug het veld in sprong.

In de 70e minuut sloeg de thuisclub toch toe. Cheick Tioté, de vervanger van Janssen, scoorde beheerst in een rechtstreeks duel met Timmer. De international van Ivoorkust was gelanceerd door een prachtig hakballetje van N'Kufo. In de 90e minuut maakte Luuk de Jong, ook een invaller, er 2-0 van. Opnieuw was N'Kufo de aangever.