WAALWIJK - RKC Waalwijk is nog niet gedegradeerd. Door een overwinning met 4-1 op Vitesse is de definitieve afdaling naar de eerste divisie voor onbepaalde tijd uitgesteld. De ruime zege was meer dan verdiend.

Vitesse, min of meer veilig, voetbalde onthutsend zwak. Een nederlaag of gelijkspel tegen Vitesse zou het einde van RKC als eredivionist hebben betekend. De club verzette zich tegen de dreiging en knokte voor elke meter tegen de Arnhemse ploeg die weinig trek in een wedstrijd uitstraalde.

Met twee vroege - en fortuinlijke - doelpunten draaide RKC de verwachte zwarte dag meteen om in een vrolijke avond. In de 13e minuut zette Anthony Obodai door op een dieptepass. Calvin Jong-A-Pin hield de middenvelder van een schot af, maar in het duel veegde de verdediger de bal in het eigen doel.

Drie minuten later werd international Piet Velthuizen opnieuw gepasseerd. Bij een vrije trap liet de doelman de korte hoek vrij. Derk Boerrigter profiteerde met een leep schot, 2-0.

Definitieve degradatie

Ongekende weelde voor RKC op de avond dat degradatie definitief leek te worden. Na alleen maar nederlagen sinds de winterstop (twaalf) kwam de vijfde overwinning van het sofseizoen zowaar in zicht.

Voor rust had RKC de beslissing al kunnen forceren. Op links kreeg de 'eenbenige' Boerrigter een vrije schietkans. De spits wilde het per se met de linkervoet doen en dat duurde te lang.

Geladen

Vitesse kwam geladen terug van de rust en drukte RKC terug. In de 52e minuut was Claudemir dicht bij 2-1, doelman Levita redde. Veel gevaar dreigde daarna niet meer. In de 73e minuut viel de beslissing door een kogel van Dustley Mulder, 3-0.

Benjamin de Ceulaer bezorgde Vitesse in de 77e minuut de afgang. De twijfelachtige eer voor Vitesse werd gered door RKC's verdediger Mulder in eigen doel, 4-1.