RIJSWIJK - Nog hooguit drie overwinningen heeft FC Twente nodig om kampioen te worden van Nederland. De eerste hindernis op de weg naar de titel is Heerenveen. De Friezen maken zaterdag hun opwachting in de Veste van Enschede.

Er is FC Twente veel aan gelegen om de ontmoeting te doen lijken op die van het vorige seizoen. Toen won het elftal van coach Steve McClaren met 6-0, de hoogste zege ooit in het onderlinge treffen. Blaise N'Kufo, de vertrekkende spits, maakte drie doelpunten.

Tien keer won FC Twente in de voorgaande zeventien thuisontmoetingen met Heerenveen. Daarnaast is de club, uit en thuis, al zeven duels ongeslagen tegen de Friezen. Althans, in competitie. Eind vorig seizoen namelijk won Heerenveen wel in de bekerfinale van FC Twente.

Achtervolgers

Van de achtervolgers heeft PSV een lastige wedstrijd op het programma staan. De formatie van trainer Fred Rutten speelt thuis tegen Feyenoord.

In januari won Feyenoord voor de beker in Eindhoven. Daarmee maakte het elftal van coach Mario Been verrassend een eind aan een ongeslagen reeks van 39 duels van PSV.

Ajax

Ajax, de nummer twee, speelt thuis tegen VVV-Venlo. De Limburgers hebben net nederlagen achter de rug tegen PSV en FC Twente.

Van de zestien keer dat ze in Amsterdam speelden verloren ze vijftien keer. Eén keer was er een gelijkspel, in 1957. Ajax staat vier punten achter op FC Twente, PSV vijf.

AZ

In Nijmegen speelt AZ bij NEC.

De Alkmaarders wonnen onder leiding van trainer Dick Advocaat hun laatste zes duels. NEC won noch scoorde in de laatste drie thuisduels.

De Mos

Sparta Rotterdam speelt de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Aad de Mos thuis tegen Heracles Almelo.

Een andere kandidaat voor degradatie, ADO Den Haag, bezoekt FC Utrecht. In Breda speelt NAC tegen Roda JC. Willem II, ook bepaald nog niet veilig, gaat op bezoek bij FC Groningen.

RKC

Vrijdagavond al staat de ontmoeting tussen RKC Waalwijk en Vitesse op het programma. RKC kan in dat duel degraderen.

De Waalwijkers hebben de laatste zes thuisduels verloren.