ZEIST - Roelof Luinge beëindigt na dit seizoen zijn loopbaan als scheidsrechter. Voetbalbond KNVB heeft aangegeven dat zijn contract niet verlengd wordt. De 54-jarige arbiter heeft als eerbetoon de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax toegewezen gekregen, meldde de KNVB donderdag.

Luinge floot in zijn carrière tot nu toe 846 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarvan 541 in de Eredivisie. Zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal was op 29 oktober 1983: NAC-VVV (0-0).

De KNVB sprak de wens uit dat Luinge in de toekomst nog een rol bij de bond gaat vervullen. Beide partijen gaan daarover in gesprek.

"Luinge is een kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt. Dat is te prijzen. Natuurlijk laten we zijn afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. De bekerfinale is een prachtig affiche. Hij verdient die wedstrijd", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.

Luinge had zijn loopbaan graag nog met een jaar verlengd. "Ik heb al die jaren met veel plezier op het veld gestaan. Afscheid nemen valt me zwaar. De keuze ligt echter bij de KNVB en die respecteer ik. Een aanstelling bij de bekerfinale in de Kuip aan het einde van mijn carrière is natuurlijk fantastisch', aldus de arbiter.