AMSTERDAM – Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika zijn er dertig scheidsrechters actief uit 28 verschillende landen, maar niet uit Nederland. Bondscoach Bert van Marwijk zet zijn vraagtekens daarbij.

“Ik denk dat Nederland betere scheidsrechters heeft dan bepaalde landen die wel met hun scheidsrechters op het WK actief zullen zijn”, aldus Van Marwijk op Onsoranje.

“Er worden door de FIFA uit allerlei continenten scheidsrechters aangewezen. Ik denk dat de concurrentie in Europa groot is en dat er daardoor geen Nederlanders bijzitten.”

Nieuw-Zeeland

De Nederlandse officials mogen de wedstrijden vanaf de eigen bank volgen. Van Marwijk twijfelt of dit een terechte keuze is van de FIFA.

“Ik heb gehoord dat er ook twee scheidsrechters uit Nieuw-Zeeland komen. Kijk naar het niveau van de competitie daar. Dan kan ik me niet voorstellen dat die scheidsrechters beter zijn dan de onze. Maar goed dat zijn de regels.”

Beste

“Eigenlijk zou je willen dat ook de beste arbiters van de wereld op zo'n toernooi actief zijn. Daar twijfel ik nu wel aan."