UTRECHT - Nol de Ruiter heeft geen spijt van zijn onthullingen in het boekje NOL, dat dinsdagmiddag in Utrecht in aanwezigheid van de oud-internationals Marco van Basten, Jan Wouters, Erwin Koeman en Adri van Tiggelen officieel werd gepresenteerd.

Auteur Martin Donker publiceerde daarin hoofdstukken uit het dagboek dat De Ruiter bijhield tijdens het WK voetbal 1990 in Italië. De 70-jarige oud-trainer was tijdens dat voor het Nederlands elftal desastreus verlopen toernooi assistent van bondscoach Leo Beenhakker.

'Ophef niet verwacht'

''Ik had al deze ophef niet verwacht", aldus De Ruiter, die zegt de boze reactie van Beenhakker te begrijpen.

''Leo heeft recht op zijn eigen mening. Hij heeft die netjes verwoord. Ach, waar hebben we het verder over. Morgen is iedereen dit boek al weer vergeten en kan ik op mijn oude dag weer rustig gaan vissen.''

Bijna twintig jaar na dato veegt De Ruiter in het boekje NOL compleet de vloer aan met Beenhakker. Hij noemt de huidige technisch directeur van Feyenoord één grote luchtballon.

'Toneelspelen'

"Leo kan ontzettend goed toneelspelen. Maar de besprekingen hebben totaal geen inhoud, de trainingen zijn niet voorbereid en stellen niets voor. De organisatie is slecht"", schrijft De Ruiter in zijn dagboek.

''Leo is echt super publiciteitsgeil. Daarbij heeft hij weinig fatsoensnormen, wat terug te zien is bij de Ajax-spelers. Die gedragen zich duidelijk onbeschofter dan de rest (Wouters is een uitzondering). Vanavond komen de vrouwen slapen. Leo bemoeit zich nergens mee, hij is bang voor de spelers.''

Niet alleen Leo Beenhakker moet het in het dagboek van De Ruiter ontgelden. De Ruiter neemt ook sommige spelers, toenmalig bondsarts Frits Kessel en cabaretier Freek de Jonge flink op de korrel.

Gullit

Hij verwijt Ruud Gullit dat hij vrouwen liet overkomen uit Milaan, Frank Rijkaard dat hij niet vooruit was te branden en stelt vast dat Ronald Koeman te dik was.

Frits Kessel noemt hij een 'oud wijf' die zich overal mee bemoeide en Freek de Jonge een indringer. De Ruiter ergerde zich eraan dat de cabaretier met zijn vrouw doorlopend in het spelershotel verbleef.

Zielig

Leo Beenhakker vindt de onthullingen van zijn voormalig assistent 'zielig'. Hij noemt het boekje het verhaal van een gefrustreerde trainer. ''Nol was overal bij betrokken, bij elke wandeling, elke bespreking. Er is dat hele WK nooit enig weerwoord van hem gekomen.''

Van Breukelen

Hans van Breukelen wijt het troosteloze optreden van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap van 1990 niet aan het falen van toenmalig bondscoach Leo Beenhakker.

''Er waren drie hoofdoorzaken waardoor het bij Oranje helemaal mis zat'', zei de oud-international dinsdag tijdens de presentatie van het boek NOL.

''Beenhakker begon dat toernooi aan een onmogelijke opdracht. Het gros van de spelers pruimde hem niet. Zij wilden niet met hem samenwerken. De tweede reden is dat iedereen veel te veel met zichzelf bezig was. Het eigen belang prevaleerde; we waren nooit een eenheid."

"En de derde oorzaak is dat de bepalende spelers niet ingrepen om Leo te overtuigen dat het anders moest. Wij hebben zelf verzuimd onze verantwoordelijkheid te nemen.''