TILBURG - Stef Nijland heeft zondag Willem II naar de zege op Sparta geleid, 3-1. De huurling van PSV was veel aan de bal, waarmee hij steeds iets goed deed. Nijland was bij alle drie treffers van Willem II betrokken.

De zege van de thuisclub was dik verdiend. Met de drie winstpunten vond de ploeg van coach Arno Pijpers weer aansluiting bij de groep die strijdt tegen deelname aan de riskante nacompetitie van de eredivisie.

Met een voorsprong al in de 3e minuut kon Willem II op de counter spelen. Met succes, want bij rust stond de nummer 17 van de eredivisie met 2-0 voor. Kort na de aftrap kopte Frank Demouge in een mêlee van spelers raak op een hoekschop van Stef Nijland.

Klein speelveld

Sparta was gedwongen op de aanval te spelen, en dat kon omdat de thuisclub zich bij elk balverlies terugtrok. Op zo'n klein speelveld had doelman Maikel Aerts weinig gevaar te duchten.

Bij een kopbal van Edouard Duplan tikte hij de bal over. Een hard schot van Joshua John vloog rakelings naast. Toen (32e minuut) had Willem II opnieuw gescoord met een vrije trap van Nijland richting tweede paal. Spartaan Ayodele Adeleye raakte de bal nog wel aan, 2-0.

Falkenburg

Vanzelfsprekend zette Willem II in de tweede helft het counterspel voort. Nadat Erik Falkenburg bij een verrassende kans de bovenkant van de lat had getroffen, viel de definitieve beslissing al in de 57e minuut.

Invaller Sander van Gessel pakte Demouge bij zijn middel. De spits ging theatraal neer. Scheidsrechter Pieter Vink was onverbiddelijk; strafschop. Nijland schoof de bal beheerst in de hoek, 3-0.

Poepon

Sparta viel nog wel aan. Invaller Joey Godee zag een kogel gestopt door Aerts. In de 85e minuut benutte Rydell Poepon een strafschop voor Sparta, 3-1. Het was een cadeautje voor de eer van Vink.