NIJMEGEN - Roda JC voert steviger de tweede helft van de ranglijst in de eredivisie aan. De Limburgers lieten zich zaterdagavond niet passeren door NEC, dat ook aasde op deze positie, die aan het einde van de competitie overigens slechts aardig voor de eer is.

In Nijmegen werd het 2-0. Het was de vierde nederlaag van NEC op rij. Het verschil tussen beide ploegen is vier punten. Dezelfde voorsprong bezit Roda JC op provinciegenoot VVV Venlo.

Bij de bezoekers maakte Sebastian Svärd zijn debuut in de basisopstelling. De Deense middenvelder speelde voor de geschorste Ruud Vormer. Svärd kwam in januari na omzwervingen door Europa in Limburg terecht. Het meest recent stond hij onder contract bij Borussia Mönchengladbach.

Daar werd het intussen 27-jarige kind van een Ghanese vader en Zweedse moeder weggestuurd. Bij Roda JC lag een overeenkomst tot de zomer van 2013 klaar. Thuis tegen Sparta mocht hij al een kwartiertje mee doen. Een gele kaart was zijn eerste opvallende actie in de eredivisie.

Meerwaarde

In Nijmegen toonde Svärd zijn meerwaarde. Hij speelde niet spectaculair, maar des te nuttiger in een controlerende rol waarmee hij het gevaar van spelmaker Jeffrey Sarpong bij NEC te lijf ging. Zo stak het elftal van trainer Harm van Veldhoven tactisch sterk in elkaar en werd de vroeg verkregen voorsprong vastgehouden.

Na dertien minuten had Willem Janssen de score geopend. Hij kwam gelukkig in balbezit na een actie van Laurent Delorge en rondde goed af.

Geluk

Dat geluk was aan NEC niet besteed. Een knal van Ramon Zomer deed de lat dreunen. Ntibazonkiza had na een slippertje van Davy de Fauw slechts een slap rollertje in huis, waarvan doelman Przemyslaw Tyton niet ondersteboven kon raken.

Spits Björn Vleminckx kwam vooral in beeld door irritante overtredingen. Scheidsrechter Björn Kuipers was het kort voor de rust beu en gaf de Belg geel.

Rutger Worm

Burgzorg keerde in de tweede helft niet terug, zijn vervanger was Rutger Worm die binnenkort naar Australië verhuist. NEC drong wel aan, maar speelde te zwak om aanspraak op enig succes te mogen maken.

Voor Roda JC was halverwege de tweede helft één tegenaanval toereikend. Janssen was ditmaal de aangever, Mads Junker schoot zijn twaalfde treffer van het seizoen binnen. De Deen werd de afgelopen week voor de duur van twee jaar overgenomen van Vitesse dat hem eerder uitleende.

De enige dissonant voor de bezoekers vormde de rode kaart van Anouar Hadouir in de voorlaatste minuut, na een overtreding op Niels Wellenberg.