ALKMAAR - AZ heeft het afscheid van Dirk Scheringa opgeluisterd met een riante overwinning op RKC Waalwijk. De onttroonde landskampioen trakteerde de oud-voorzitter vooral in de eerste helft op een voetbalshow.

AZ kreeg voldoende kansen om de dubbele cijfers te halen, maar de teller stokte uiteindelijk bij 6-2. Voor aanvang van de wedstrijd nam de club uit Alkmaar afscheid van Scheringa, die in oktober vorig jaar zijn functie neerlegde.

De 59-jarige West-Fries werd benoemd tot erevoorzitter en kreeg een onderscheiding van de stad Alkmaar.

Scheringa

Het elftal van trainer Dick Advocaat sloofde zich behoorlijk uit voor de man die zestien jaar voorzitter van de club was. Scheringa zat nog niet op zijn vertrouwde plek bovenin het stadion of RKC-keeper Ohad Levita moest de bal al voor de eerste keer uit het net halen.

Mounir El Hamdaoui kopte de bal na nauwelijks veertig seconden uit een voorzet van Rasmus Elm bij de tweede paal binnen (1-0). De Marokkaanse spits oogt na een mindere periode weer net zo gretig en scherp als afgelopen seizoen.

Moisander

Dat RKC in de achtste minuut zomaar weer op gelijke hoogte kwam, dankte het aan een fout van Niklas Moisander. De Finse verdediger schoot de bal in de opbouw ongelukkig tegen de rug van een RKC-speler, waardoor Benjamin de Ceulaer plotseling vrij stond voor doelman Sergio Romero (1-1).

Scheringa zag dat AZ zich binnen een minuut herstelde. Moussa Dembélé haalde na een fraaie passeerbeweging vanaf de rand van het zestienmetergebied hard en doeltreffend uit (2-1).

Jermaine Lens

Advocaat had Dembélé net als Jeremain Lens een plek in de basis gegeven. Lens blonk vorige week tegen sc Heerenveen uit als vervanger van de geblesseerde Dembélé en tegen de hekkensluiter van de eredivisie durfde Advocaat het wel aan om met beide vleugelspitsen te starten.

De twee aanvallers konden zich tegen RKC behoorlijk uitleven, want de Waalwijkers verdedigden bij vlagen onthutsend zwak. Zo werd Shkodran Metaj bij het vierde doelpunt - gemaakt door El Hamdaoui - volledig tureluurs gedraaid door Lens. Héctor Moreno had in de 21e minuut uit een hoekschop van Elm de derde treffer achter Levita gekopt.

Afstraffing

De Israëlische keeper van RKC behoedde zijn ploeg met een flink aantal knappe reddingen voor een enorme afstraffing in Alkmaar.

Levita werd in de laatste twintig minuten nog wel twee keer gepasserd, door Lens en El Hamdaoui, die zijn seizoenstotaal daarmee opvoerde tot zestien treffers. Derk Boerrigter maakte in de laatste minuut uit een vrije trap het tweede doelpunt van RKC.