BREDA - FC Groningen blijft het dit kalenderjaar goed doen. Zaterdag won de ploeg van Ron Jans in Breda met liefst 3-0 van NAC. Uit de laatste vijf duels verzamelden de Groningers, die NAC op de ranglijst passeerden, twaalf punten.

Beide ploegen misten in Breda een handvol spelers wegens blessures en schorsingen. NAC-coach Robert Maaskant wist al langer dat Anthony Lurling (geschorst) en Leonardo (geblesseerd) zouden ontbreken, maar kreeg de afgelopen week te maken met nieuwe blessuregevallen.

Onder anderen Edwin de Graaf (enkel) en back Robbert Schilder (lies) haakten af en het meespelen van Jelle te Rouwelaar was lange tijd onzeker. Bij Groningen waren onder anderen Theo Lucius en Danny Holla, die donderdag zijn been brak, afwezig.

Doelman testen

De NAC-doelman met liesklachten werd in de beginfase amper getest, zijn collega Luciano da Silva had evenmin veel te duchten. Kees Kwakman kon al in de eerste minuut uit een corner van dichtbij inschieten, maar de bal verdween langs het Groningse doel.

Daarna duurde het 20 minuten voordat NAC nog eens gevaarlijk werd. Uit een voorzet van Joonas Kolkka kopte spits Matthew Amoah door op Kwakman die na een licht zetje van Mike Zonneveld niet bij de bal kon.

Ajilore

De NAC-verdediging zag er niet best uit toen Nicklas Pedersen Oluwafemi Ajilore in de 31e minuut wegstuurde. De Nigeriaan, uit het oog verloren door Tommie van der Leegte, passeerde Ten Rouwelaar met een schuiver in de linkerhoek.

Ajilore verdubbelde in de blessuretijd van de eerste helft de voorsprong, ditmaal op aangeven van Tim Matavz die eerst de ver uitgekomen en struikelende Ten Rouwelaar omspeelde.

Eer bewijzen

NAC, in zwart/witte retro-outfit ter ere van de 50 jaar geleden omgekomen clubheld Rat Verlegh, kreeg kort na rust door Amoah een kans maar de Ghanees raakte de buitenkant van de paal. Ook Donny Gorter was niet gelukkig in de afwerking waarna de wanhoop langzaam vat kreeg op de Bredanaars.

Die uitte zich in een onfatsoelijke overtreding van Martijn Reuser die op de knie van Luciano ging staan. De doelman moest worden vervangen door Brian van Loo.

Druk kreeg de reservegoalie het niet, hij zag wel hoe aan de andere kant Koen van de Laak tien minuten voor tijd de derde treffer maakte. NAC raakte in de slotfase ook nog Gorter kwijt die met rood naar de kant moest na een duwtje richting Andreas Granqvist.