ALKMAAR - AZ heeft zaterdag voorafgaand aan de eredivisiewedstrijd tegen RKC Waalwijk afscheid genomen van Dirk Scheringa. De in oktober vorig jaar opgestapte preses werd door de club benoemd tot erevoorzitter.

Bovendien kreeg de 59-jarige Scheringa het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Scheringa was zestien jaar voorzitter van AZ, maar legde die functie neer nadat zijn bedrijf DSB failliet was gegaan.

Scheringa's vrouw Baukje werd benoemd tot lid van verdienste van AZ. Het echtpaar kreeg van de clubleiding een seizoenkaart voor het leven. De supportersvereniging van de Alkmaarders benoemde Scheringa tot erelid en vernoemde bovendien het supportershome naar de oud-voorzitter.

''Na zestien jaar neem ik afscheid van de mooiste club van Nederland, AZ'', sprak de geëmotioneerde Scheringa vanaf de middenstip van het AZ Stadion.

'Dirk bedankt'

Bij de binnenkomst van Scheringa in het stadion zongen de supporters 'Dirk bedankt'. Op de tribunes hingen spandoeken met teksten als '16 jaar alles voor AZ gegeven, voor ons ben je een held voor het leven' en 'Met Dirk bij de club was alles gelukt!!'.

Scheringa beloofde de supporters dat hij de verrichtingen van de club nauw zal blijven volgen. ''Ik blijf bij AZ komen, ik blijf boven op mijn plek zitten en blijf bij het supportershome komen.'' Scheringa ontrolde vervolgens zelf op de middenstip een spandoek met de tekst 'AZ bedankt'.

Band

De band tussen Scheringa en AZ gaat dertig jaar terug. Hij begon als lid van de businessclub van AZ'67, werd vervolgens shirtsponsor en vanaf 1993 ook voorzitter. De gefortuneerde zakenman haalde met Willem van Hanegem, Co Adriaanse en Louis van Gaal toptrainers naar Alkmaar die van AZ een stabiele subtopper maakten.

In 2005 nam Scheringa alle aandelen van AZ in zijn bezit om zo de club van een fikse schuldenlast af te helpen. Een jaar daarna ging de wens van Scheringa in vervulling toen AZ zijn intrek nam in een nieuw stadion aan het Kooimeerplein.

Tweede landstitel

De ultieme bekroning voor alle investeringen kwam afgelopen jaar, in de vorm van de tweede landstitel uit de historie. In oktober kwam Scheringa echter ernstig in de problemen door de ondergang van de DSB Bank.

Hij raakte na het faillissement van DSB Beheer ook zijn aandelen kwijt en besloot vervolgens zijn voorzittershamer in te leveren.